Shell en ExxonMobil beginnen arbitragezaak tegen de staat om afhandeling gaswinning Groningen

Shell en ExxonMobil hebben een arbitrageprocedure tegen de Nederlandse staat aangespannen. Dat schrijft minister Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De twee olie- en gasbedrijven stappen naar de arbiter − een soort rechter die bemiddelt in een conflict en een bindende uitspraak doet − omdat ze het niet eens kunnen worden met de staat over de afwikkeling van de gaswinning in Groningen.

In een brief, die de twee bedrijven begin december naar minister Vijlbrief hebben gestuurd, schrijven Shell en ExxonMobil dat het verschil in inzicht over de verplichtingen van de staat „een onoverbrugbare barrière” is voor het bereiken van een akkoord. Ook vinden ze dat de staat eerdere afspraken heeft geschonden. Daarom hebben de bedrijven besloten het geschil voor te leggen aan „onafhankelijke derden”. Het gaat onder andere om kosten voor het schadeherstel van woningen en misgelopen inkomsten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waar Shell en ExxonMobil aandeelhouder van zijn.

De Nederlandse staat is al jaren in gesprek met Shell en ExxonMobil over de gaswinning in Groningen. In 2018 maakten ze afspraken op hoofdlijnen over het stopzetten van de gaswinning en de schadeafhandeling, maar toen het kabinet later besloot de gaswinning sneller af te bouwen en de kosten van de versterkingsoperatie opliepen, werden de gesprekken hervat. Over onder meer de verdeling van de kosten voor de versterkingsoperatie van en het schadeherstel aan woningen konden de partijen het niet eens worden. Als de arbiter Shell en ExxonMobil gelijk geeft, kan dat de staat mogelijk miljarden kosten.

Minister Vijlbrief reageert in de Kamerbrief niet inhoudelijk op de ontwikkeling. „Het kabinet beziet hoe deze stap van Shell en ExxonMobil zich verhoudt tot de eerder genoemde gesprekken over nieuwe vervangende afspraken voor de bestaande overeenkomsten met Shell en ExxonMobil”, schrijft hij. Ook belooft hij de Kamer op de hoogte te houden van het verloop van de procedure.


Lees ook
Sorry, zegt Rutte. Maar het kabinet stelt veel minder geld beschikbaar dan Groningen eiste

Premier Mark Rutte spreekt een bewoner voordat het kabinet de reactie op het rapport van de parlementaire enquête presenteerde in Garmerwolde.