Shell en BP komen terug op afspraken met kabinet om uitstoot te verminderen

Oliebedrijven Shell en BP willen hun afspraken met de regering over vergroening niet nakomen. Dat schrijven minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene Groei, VVD) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Openbaar Vervoer en Milieu, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet-Rutte IV nodigde in 2022 de twintig meest vervuilende bedrijven van Nederland, waaronder Shell en BP, uit aan de onderhandelingstafel. Als de bedrijven meer zouden verduurzamen dan de wet voorschrijft, zou het Rijk hen belonen met financiële steun. Het inmiddels demissionaire kabinet-Schoof nam de gesprekken over. Olie- en gasbedrijf ExxonMobil en chemiebedrijf Sabic wilden überhaupt geen intentieverklaring ondertekenen.

46 megaton CO2

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stootte de Nederlandse industrie vorig jaar 33 procent van het totale aantal broeikasgassen uit: ongeveer 46 megaton CO2. Om de klimaatdoelen van 2030 te halen, moeten industriële bedrijven hun broeikasgasuitstoot terugbrengen tot 29 megaton.

Shell had in zijn eentje een uitstoot van 6,7 megaton CO2 in 2020; het kabinet en het bedrijf spraken een reductie af van 3,9 megaton tegen 2030. Uit een overzicht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei blijkt nu echter dat het oliebedrijf de projecten om dat doel te halen „onvoldoende concreet uitgewerkt” vindt.

Daarbij kampt het bedrijf naar eigen zeggen met onder meer „sterk gestegen projectkosten, verslechterde marktomstandigheden en vertraging van elektriciteitsinfrastructuur”. Daardoor zou „versnelling van de verduurzaming” voor Shell niet haalbaar zijn.

Waterstofproject gepauzeerd

BP streefde bij zijn olieraffinaderij in de Rotterdamse haven naar een reductie van 1,2 megaton CO2 in 2030. Een afname van 60 procent ten opzichte van 2020, toen de uitstoot iets meer dan 2 megaton bedroeg. Het bedrijf zei de doelen te gaan halen via koolstofarme waterstof, maar uit zijn eigen emissiecijfers blijkt dat het in de jaren daarna juist méér ging uitstoten. In 2023 bedroeg de CO2-uitstoot 2,14 megaton.

Inmiddels is het waterstofproject gepauzeerd, schrijven de minister en staatssecretaris. Volgens het ministerie onderzoekt BP „alternatieve verduurzamingsopties”.

Afgelopen november berichtte NRC over discussies tussen de ministeries Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW), die betrokken zijn bij de verduurzaming van de Nederlandse industrie. Uit documenten bleek dat de departementen er fundamenteel andere ideeën op nahielden, waardoor bedrijven in verwarring verkeerden.


Lees ook

Gaat er weer een klimaatmaatregel het raam uit? Rechtse meerderheid wil van CO2-heffing af

CO2-opslagproject Porthos in Rotterdam. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP