Senegalese migranten vermist op een van de gevaarlijkste migratieroutes naar Europa

Bootvluchtelingen Driehonderd migranten die op weg waren van Senegal naar de Canarische Eilanden worden al twee weken vermist. Meer vluchtelingen proberen via deze gevaarlijke route Europa te bereiken.

De afgelopen maanden hebben meer migranten vanuit Afrika de gevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden gewaagd.
De afgelopen maanden hebben meer migranten vanuit Afrika de gevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden gewaagd. Foto Jesus Merida / SOPA Images

De kust van Senegal is een vertrekpunt van een van de gevaarlijkste migrantenroutes ter wereld. Zondag bleek dat opnieuw zeker driehonderd migranten op weg naar de Canarische Eilanden al weken vermist zijn, zo maakte de ngo Walking Borders bekend.

Op 23 juni vertrokken twee boten vanuit de stad Mbour, zo’n zeventig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dakar, naar de Spaanse eilandengroep. Beide boten hadden rond de zestig Senegalezen aan boord. Op 27 juni volgde een boot vanuit de stad Kafountine met daarop ongeveer tweehonderd mensen. Familieleden van de migranten hebben volgens de ngo sinds hun vertrek niets meer van hen gehoord, terwijl de route normaal gesproken acht tot tien dagen duurt.


Na bekendmaking van het nieuws op zondag spotte een vliegtuig van de Spaanse kustwacht maandagmiddag een grote boot met tweehonderd mensen op 114 km van Gran Canaria. Onduidelijk is nog of dit een van de vermiste boten is.

Helena Maleno van Walking Borders klaagt dat er nauwelijks capaciteit wordt vrijgemaakt voor zoekacties. „Stel je voor dat het om een boot met driehonderd Fransen ging. Hoeveel vliegtuigen zouden er dan nu in de lucht cirkelen?”

Het is onwaarschijnlijk dat de boten ergens anders zijn gestrand. De autoriteiten van Marokko en Mauritanië hebben ook niets van deze boten vernomen. „Mogelijk hebben ze problemen gehad en is hun motor of navigatie kapot gegaan of zijn ze afgedreven, dan kunnen we hen nog vinden”, zegt Maleno.

Lees ook: Ondanks alles blijven Senegalezen op dat bootje naar Europa stappen

Omdat patrouilles zich vooral op het noorden van Senegal concentreren, zijn de vertrekpunten van boten geleidelijk steeds verder naar het zuiden verschoven, zoals het vanwege mangrovebossen moeilijk te bewaken Kafountine. Alleen al dit jaar kwamen op deze route volgens de ngo 778 mensen door verdrinking om het leven.

Het belang van de Canarische Eilanden voor de West-Afrikaanse kust als bestemming lijkt in juni sterk te zijn toegenomen. Een bron van Reuters die betrokken is bij een opvangkamp voor migranten op een van de eilanden, zei vorige maand in enkele dagen zo’n duizend mensen te hebben opgevangen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er honderd.

Gebrek aan banen

Eerder omgekomen migranten die de Atlantische route namen, kwamen naast Senegal uit onder meer Marokko, Mali, Kameroen en Gambia. Maar de nu vermiste migranten komen grotendeels uit hetzelfde dorp uit Senegal.

Het land wordt geteisterd door een gebrek aan banen en dalende inkomsten in belangrijke sectoren als visserij. Politieke onvrede zorgde de afgelopen maand voor dodelijke rellen die de levens kostten van zeker 23 mensen, volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

„Dit jaar waren er nog geen boten uit Senegal vertrokken op deze route”, zegt Maleno. „Het begon pas toen de politieke onrust hier uitbrak.” Volgens Maleno een teken dat de tocht mogelijk gehaast is voorbereid omdat de migranten de repressie ontvluchtten. De burgemeester van Kafountine, David Diatta, voegt toe dat er rond feestdagen, in dit geval het Offerfeest, altijd een opleving is. „De politie en gendarmes zijn dan druk met andere zaken”, vertelt hij telefonisch.

Migranten die de Canarische Eilanden halen, maken goede kans om uiteindelijk in Spanje te blijven, al dan niet in de illegaliteit.

In de maanden januari tot juni van dit jaar kwamen via deze route 8.853 mensen aan, ten opzichte van 7.213 in diezelfde periode vorig jaar. In 2022 nam de populariteit van de route iets af, deels door opnieuw opgeschroefde patrouilles. Vorig jaar wisten er maar vier boten vanuit Senegal te vertrekken, zei een Spaanse politieagent die in Dakar gestationeerd is begin dit jaar tegen NRC. Zo’n twintig andere zouden zijn tegengehouden.

Ook Kafountine hoopt op meer mankracht voor patrouilles op de moeilijk bereikbare eilandjes rond de stad. Burgemeester Diatta heeft de de autoriteiten in Dakar meermaals om versterking gevraagd. Zonder resultaat. „We hebben twee bijeenkomsten georganiseerd om de jeugd ervan te overtuigen niet op boten te stappen. Maar we krijgen van niemand hulp.”

Met medewerking van Eva Oude Elferink.

Dit artikel is om 16:11 geactualiseerd.