Seks met mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar in Namibië, oordeelt hoge rechter

Een hoge rechter in Namibië heeft anti-LHBTI-wetgeving ongrondwettelijk verklaard, meldt persbureau Reuters vrijdag. Seks met mensen van hetzelfde geslacht is daardoor niet meer strafbaar. De wet op „sodomie” en „onnatuurlijke seksuele overtredingen” stamde nog uit de koloniale tijd. „Het is een geweldige dag voor Namibië,” zei Friedel Dausaub, de Namibische activist die de zaak had aangespannen. „Het is geen misdaad meer om lief te hebben.”

Activisten die zich buiten de rechtbank hadden verzameld zeiden tegen Reuters dolgelukkig te zijn met de uitspraak. Door een eerdere uitspraak vorig jaar werden huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht al erkend, als die in het buitenland gesloten zijn. Trouwen in Namibië is zelf nog niet toegestaan. Hoewel de nu ongrondwettelijk verklaarde ‘sodomie-wet’ weinig werd gehandhaafd, moedigde het discriminatie aan. Omar van Reenen, medeoprichter van de burgerrechtenbeweging Namibia Equal Rights Movement, verwelkomt het besluit. „De boodschap die de rechtbank vandaag heeft afgegeven is dat we alle recht hebben om erbij te horen, te bestaan in dit land, en dat de grondwet ons beschermt.”


Lees ook

Achter de anti-homowetten in Afrika zitten conservatief christelijke krachten uit de VS en Europa

De rechten van lhbti’ers staat in landen als Ghana steeds verder onder druk. Met de fotoserie The Promotion of Proper Human Sexual Rights and Familiy Values wil de Senegalees-Canadeze fotograaf Clara Watt in protest op de strengere anti-homowetgeving in het land de lhbti-gemeenschap in Ghana een gezicht geven. Op de foto staat een 27-jarige homoseksuele man. „De lhbti-gemeenschap is waar ik mijn gekozen familie en de liefde vond. Hier besefte ik dat ik niet alleen ben in de wereld.”

Het eiland Mauritius schrapte in maart ook een koloniale wet die homoseksuele relaties criminaliseerde. Toch zwemmen de twee landen hiermee tegen de stroom in. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitte vorig jaar in een rapport zorgen over de toegenomen anti-LHBTI-wetgeving op het Afrikaanse continent. Zo hebben Oeganda en Ghana afgelopen jaar juist zulke wetten ingevoerd – onder meer door een intensieve lobby van conservatief-christelijke lobbygroepen uit westerse landen. Tot nu toe kunnen mensen van hetzelfde geslacht alleen in Zuid-Afrika legaal met elkaar trouwen.