‘Screen beter én tussentijds, om te voorkomen dat kinderen onder de radar raken’, zegt de vereniging voor pleeggezinnen

Moeten pleegouders beter worden gescreend, zoals het kabinet donderdag stelde in reactie op het rapport van inspecties over de mishandeling van een tienjarig pleegmeisje in Vlaardingen? „Wij onderschrijven die oproep”, zegt Remco Oosterhoff, directeur-bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

De vereniging spreekt van „verschrikkelijke gebeurtenissen” met „immense” gevolgen voor het slachtoffer. Oosterhoff benadrukt dat de screening „heel belangrijk” is. Ook bepleit hij een „tussentijdse” variant voor ouders die al jarenlang pleegkinderen opvangen. „Uit onder meer dit onderzoek blijkt dat je niet onbeperkt kinderen kunt plaatsen als de omstandigheden van het pleeggezin veranderen. Pleegouders kunnen een andere baan krijgen, verhuizen, zelf een kind krijgen. Dat kan de situatie veranderen.”

‘Startgesprek’

Wat Oosterhoff bovendien treft, is dat volgens het rapport bij de plaatsing van het meisje geen „startgesprek” is gehouden, zoals wel wordt voorgeschreven in de richtlijn. „Dat zo’n startgesprek soms uitblijft, herkennen wij.” Het ontbreken van een gezamenlijk begin met duidelijke afspraken heeft volgens de inspecties gemaakt dat „een gezamenlijke visie en gezamenlijke doelen in het belang van het meisje” ontbraken, aldus het rapport.

Jaarlijks wonen in Nederland ongeveer 42.000 kinderen niet thuis. Ongeveer de helft woont in pleeggezinnen. Al jaren is er een tekort aan pleegouders. Er staan achthonderd kinderen op een wachtlijst. Om die te helpen, zijn ruim tweeduizend nieuwe pleeggezinnen nodig. „Want je hebt een veelvoud van het aantal kinderen nodig om een match te kunnen maken.”

Goede screening ontbreekt vaak bij ‘netwerkouders’: mensen uit het netwerk van een kind bij wie het voor korte of langere tijd woon, zoals ooms, tantes, voetbalcoach

Dat door het tekort de screening van pleegouders is versoepeld, klopt niet, zegt Oosterhoff. „Wie pleegouder wil worden, gaat een intensief traject in.” Vragenlijsten. Gesprekken met de pleegzorgorganisatie. Vragen over je motivatie, eigen jeugd en opvoeding en de beschikbare ruimte. („Een aparte slaapkamer is voor een pleegkind prettig.”) Over je eigen gezondheid. Een check door de Raad voor de Kinderbescherming van je antecedenten. Een training. En dan zoeken naar een match. „Een jongen of een meisje? Wat voor problematiek? Etnische achtergrond? Geloof?” Als dat traject is afgerond, na ongeveer een jaar, ben je ‘bestandpleegouder’; een ouder in het bestand op wie pleegzorg een beroep kan doen. Zoals het stel uit Vlaardingen.

Zelf is Oosterhoff een ervaren pleegouder. Hij heeft drie pleegkinderen in huis gehad. „Mijn vrouw en ik kunnen goed omgaan met jongeren die ‘externaliserend gedrag’ vertonen, zoals dat zo mooi heet; jongeren die een grote mond geven. Met ‘internaliserende’ jongeren die in zichzelf gekeerd en depressief zijn, kunnen wij minder.”

‘Netwerkpleegouders’

Een goede screening dient de veiligheid van het pleegkind, net als het formaliseren van de pleegzorg door een instelling en de gemeente. Dat laatste mag bij bestandouders gebruikelijk zijn, en voor verbetering vatbaar zoals een tussentijdse screening, maar ontbreekt vaak bij ‘netwerkouders’; mensen uit het netwerk van een kind bij wie het voor korte of langere tijd woont. Grootouders. Ooms of tantes. Buren. Een docent. De voetbaltrainer.

Oosterhoff: „Die plaatsingen worden steeds vaker niet geformaliseerd. En dan worden netwerkpleegouders niet gescreend. Ook worden ze dan niet begeleid en ontbreekt zicht op de veiligheid van het kind. Het risico is dan groot dat kinderen onder de radar raken.”

Signalen

Voor zover bekend wonen ruim negenduizend pleegkinderen bij „netwerkpleegouders”. Die worden veelal ingeschakeld in acute situaties. Want als een hulpverlener concludeert dat een kind beter tijdelijk ergens anders kan wonen, en een volledig gescreende bestandouder is niet direct beschikbaar, wordt al gauw gezocht naar een geschikt adres in de directe omgeving.

Oosterhoff: „Dat zijn dan mensen die eerder nooit hebben overwogen pleegouder te worden. Er wordt in sneltreinvaart een screening gedaan van enkele weken. Het ontbreekt vervolgens aan toetsing en begeleiding. Ze gaan met de beste intenties aan de slag, maar pleegzorg is soms pittig. Het wordt in huis bijvoorbeeld spannend, omdat het gedrag van het kind tegenvalt.”

Er wordt soms gesuggereerd dat mensen het voor het geld doen. Nou, als je geld wilt verdienen, kun je beter vakken vullen

Hoeveel kinderen van niet-geformaliseerde pleegzorg gebruikmaken, is onbekend. „Maar wij schatten in dat het zomaar het dubbele van die negenduizend kan zijn”, aldus Oosterhoff.

De vereniging van pleegouders krijgt sinds het nieuws over de mishandeling van het meisje uit Vlaardingen signalen dat pleegouders worden aangesproken. Oosterhoff: „Er wordt dan gevraagd of het bij hen wel goed is geregeld. Er wordt soms gesuggereerd dat mensen het voor het geld doen. Nou, als je geld wilt verdienen, moet je geen pleegouder worden. De maximale vergoeding is 800 euro per maand. Dan kun je beter vakken vullen. Dan heb je ook nog een paar dagen vrij.”


Lees ook

De laatste twee jaar voordat het pleegmeisje uit Vlaardingen in het ziekenhuis belandde, lezen als een handboek voor wat mis kan gaan in de pleegzorg

Bij de voordeur van de woning in Vlaardingen zijn knuffels neergelegd voor het 10-jarige meisje. De pleegouders zijn aangehouden op verdenking van zware mishandeling.