Schuwe poes (v) die uit de kattenhel is ontsnapt

‘Het verhaal van Romy is een tranenverhaal”, zegt Esther van der Knaap van Dierenopvangcentrum Vlaardingen over een lieve, wat angstige rode poes van 13 jaar met prachtige tekening op haar bolle flanken. Romy woonde heel gelukkig met haar baasje in een tuinhuisje, lekker buiten. Maar toen zij overleed, erfde een familielid de poes. Die nam Romy uit plichtsbesef in huis, maar was niet blij met haar. „Die persoon woonde op een flat”, vertelt Van der Knaap, „en had ook een hond. Daar was Romy bang voor en ze voelde ook wel dat ze niet gewenst was. Ze heeft er vier jaar onder het bed gewoond.”

Het wordt nog erger: na die vier jaar vroeg de eigenaar aan de dierenarts of die Romy kon laten inslapen, want ze zou gemeen zijn. „Dat was toevallig onze dierenarts”, zegt Van der Knaap. „Die zei: dat doen we natuurlijk niet. Dit is een prima kat, maar ze heeft vier jaar in de ellende geleefd, kon niet naar buiten, miste haar baasje. Niet zo gek dat ze daar minder aardig gedrag ging vertonen.”

Begin april kwam Romy in het asiel. Een wat schuw dier, maar lief, en ze wordt steeds gezelliger. Haar doffe vacht en matte ogen zijn weer gaan glanzen. „We zien haar steeds meer kat worden, maar vier jaar stress heb je er niet in één keer uit. Ze is vanuit de kattenhel gekomen.” Ze krijgt kalmerende medicijnen én elke maand een injectie tegen gewrichtspijn, want ze heeft ook spondylose, een wervelaandoening. „Aan de nieuwe eigenaar vragen we om trappetjes in huis te zetten, want ze springt niet graag.”

Wel moet ze meer bewegen, want Romy is, na vier jaar onder dat bed, te dik. Het liefst ligt ze als een koninginnetje voor haar raam en loopt ze alleen voor eten. „Ze eet heel graag, maar ze moet wel afvallen.”