Schutter Erasmus MC ging ‘zeer berekenend’ te werk, bloedbad had niet voorkomen kunnen worden

Fouad L., de man die in september 2023 in Rotterdam drie mensen doodschoot, onder wie zijn docent op de medische faculteit van de Erasmus Universiteit, ging „zeer berekenend” te werk en bereidde zijn daden „gedurende een langere periode” zorgvuldig voor. Dat is de conclusie van een rapport dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb volgens ANP woensdag aan de gemeenteraad stuurde. Het bloedbad dat de schutter aanrichtte was niet te voorkomen, concluderen de onderzoekers.

L. wordt ervan verdacht eerst zijn buurvrouw en haar minderjarige dochter dood te hebben geschoten, waarna hij de medische faculteit waaraan hij studeerde binnenging en de arts en docent die daar college gaf doodschoot.

De verdachte was toen al bij veel instanties bekend, onder meer vanwege alcoholmisbruik, dierenmishandeling en intimidatie. Meerdere instanties hebben zorgen geuit, maar zagen geen aanknopingspunten om hem gedwongen op te nemen of te behandelen. De onderzoekers concluderen nu dat de instanties daarin juist gehandeld hebben en dat opname op geen enkel moment „op basis van de bekende feiten mogelijk” was, omdat L. tegenover zorgverleners geen „werkelijk opening van zaken” gaf.


Lees ook

Fouad L. vierde zijn frustraties bot op dieren en droomde ervan dokter te worden

De politie en brandweer doen onderzoek voor het pand aan het Heiman Dullaertplein waar Fouad een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter zou hebben doodgeschoten. Hijzelf woont ook in het gebouw.

Het rapport spreekt van een „hoge intelligentie” bij de verdachte. Hij zou precies hebben geweten waar de bevoegdheid van alle betrokken instanties begint en eindigt en altijd voorbeeldig hebben meegewerkt aan onderzoeken en maatregelen. Zo wist hij overal hulp en controle te omzeilen, terwijl hij de indruk werkte zich coöperatief op te stellen.

L. was op het moment van de schietpartijen bijna afgestudeerd als arts. Zijn zaak hielp een bredere discussie op gang over het gebrek aan mogelijkheden in het medische onderwijssysteem om een niet-functionerende arts in spe van de opleiding te sturen of te voorkomen dat hij of zij afstudeert.

Op 4 juli moet L. opnieuw voor de rechter verschijnen.