Rond 8.00 uur ’s ochtends is het op werkdagen normaliter een komen en gaan van reizigers op de marmeren trappen in de monumentale vertrekhal van Antwerpen Centraal. Maandagochtend neemt slechts sporadisch iemand de trap. Ook blijven de meeste sporen leeg, slechts af en toe vertrekt een trein. Twee groepen van een tiental personen verzamelen in de hal. De ene club draagt groene jassen (de kleur van de christelijke vakbond ACV), het andere gezelschap is gehuld in rood (de socialistische vakbond ABVV). Ze gaan naar Brussel.
In de Belgische hoofdstad werd maandag door ruim dertigduizend ambtenaren geprotesteerd tegen mogelijke plannen om de pensioenen van ambtenaren te hervormen. Zij zouden langer door moeten werken en door een andere rekenmethode een lager pensioen krijgen. De demonstranten dragen volgens Het Nieuwsblad spandoeken bij zich met leuzen als „Het is niet meer te doen, nu ook nog ons pensioen” en „Straks ben ik ARMtenaar”. Verschillende politieagenten zijn gewond geraakt toen stakende brandweerlieden de confrontatie zochten.
Ook elders in België is de staking te merken. Alleen al in Vlaanderen bleef een kwart van de scholen dicht – ruim 34.000 Vlaamse leerkrachten legden het werk neer. De hele dag reden amper treinen, in Brussel was slechts één metrolijn open. Vanaf het vliegveld van de hoofdstad vertrok maar de helft van de vluchten, op de luchthaven van Charleroi zijn in de middag en avond alle vertrekken geschrapt. Ook door gevangenispersoneel werd gestaakt – op verschillende plaatsen namen politieagenten het werk van cipiers over.
Onbetaalbaar
Ook in België dreigen de penisoenen onbetaalbaar te worden. Vanwege een begrotingstekort van 26 miljard euro moet de volgende Belgische regering fors besparen. De partijen die momenteel over een coalitie onderhandelen, lieten alvast lekken dat ze willen ingrijpen in de pensioenen van ambtenaren. „Dat iemand die nu twintig jaar is, dezelfde pensioenrechten zal hebben als ambtenaren de afgelopen jaren, dat gaat gewoon niet”, zei formateur Bart De Wever tegen de VRT.
De pensioenvoorwaarden van ambtenaren zijn momenteel „genereuzer” dan die van zelfstandigen of werknemers van bedrijven, zegt econoom Ive Marx van de Universiteit Antwerpen. Soms is dat onterecht, stelt hij. „Zo ontvangen magistraten of professoren die met vervroegd pensioen gaan alsnog hun volledige pensioen.”
Voor ambtenaren in lager betaalde beroepen is de situatie anders. „België kent een stelsel van koterijen”, zegt Marx, verwijzend naar de wirwar van schuurtjes die menige Belg in de achtertuin heeft gebouwd. „In het bedrijfsleven zijn bijvoorbeeld fiscale voordelen als bedrijfsauto’s of maaltijdcheques, pasjes die de werkgever verstrekt om boodschappen mee te doen. Dat krijgen ambtenaren niet, dus vinden zij een hoger pensioen gerechtvaardigd.”
‘Belgisch compromis’
Het is onduidelijk wat de plannen die op de formatietafel liggen exact inhouden. „Een aantal maatregelen waarvan men weet dat ze protest veroorzaken, wordt nu in de markt gezet”, zegt Marx. Belgen gaan sneller dan Nederlanders de straat op, ruim de helft is volgens Marx lid van een vakbond.
„Uiteindelijk resulteert dat in een typisch Belgisch compromis van kleine maatregelen met effect op de lange termijn”, zegt Marx. Daarmee moeten zowel rechtse kiezers als de achterban van Vooruit, de enige linkse partij in de formatie, tevreden worden gesteld.
Lees ook
Belgische politiek begint het jaar feestelijk, maar een regering is er nog steeds niet