Schemergevechten rond Russische schaduwvloot in Oostzee nemen toe

Deze video is gemaakt op de brug van de Jaguar tijdens de poging van de Estlandse marine om het schip te onderscheppen, op 13 mei. Video Reuters

Voor het eerst gebruikt Moskou in de Oostzee openlijk militaire middelen om tankers van de zogeheten schaduwvloot te beschermen. Dat bleek zondag toen Rusland als vergeldingsactie een tanker aanhield die vanuit Estland op weg was naar Rotterdam. De aanhouding volgde op een vergeefse poging van Estland om een andere tanker – de Jaguar, onderweg naar Rusland – aan te houden voor inspectie. Het schip negeerde instructies van een Ests marineschip. Daarbij vloog een Russisch Su-35-gevechtsvliegtuig laag over en schond het luchtruim van NAVO-lidstaat Estland.

De Jaguar is een tanker zonder vlag die deel uitmaakt van de schaduwvloot. Deze vloot is essentieel voor de Russische oorlogseconomie en bestaat uit honderden, vaak verouderde en niet- of slecht verzekerde schepen, waarmee Rusland sinds 2022 westerse sancties tegen zijn olie- en gasexport ontduikt. In april hield Estland een soortgelijk schip aan en ook Finland, Denemarken en Zweden hebben schepen uit de schaduwvloot opgebracht of geprobeerd dat te doen. Dat hing samen met de verdenking dat deze schepen onderzeese pijpleidingen en dataverbindingen hebben beschadigd door hun anker over de zeebodem te slepen.

Na de sabotage-incidenten is de NAVO in januari operatie Baltic Sentry begonnen, waarbij marineschepen patrouilleren in het gebied. Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben de sanctielijst maandag met 180 schepen uitgebreid tot 342, in een poging de schaduwvloot verder aan banden te leggen. Dergelijke schepen mogen bijvoorbeeld geen Europese havens aandoen. De Russische inkomsten uit olie zijn weliswaar gedaald, maar zouden dit jaar nog goed zijn voor meer dan 100 miljard dollar.


Lees ook

Tijdens een wereldreis voor ruwe aardolie tankt Poetin in Zeeland

Olietanker Marabella Sun voor anker in de Westerschelde.

Diepwaterroute

De door Rusland kennelijk als vergelding aangehouden tanker Green Admire was vertrokken uit de Estse haven Sillamäe en bevond zich op dat ogenblik in Russische wateren, omdat de kortste diepwaterroute van en naar de haven daar doorheen loopt. Omgekeerd passeren schepen van en naar Russische havens, zoals de olie- en gasterminals van Ust-Luga, de wateren van Estland. Maandag liet Rusland de tanker gaan. Estland heeft na het incident schepen met Estse bestemmingen opdracht gegeven om te varen via een ingewikkelder route door uitsluitend Estse wateren.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Kęstutis Budrys, zei afgelopen weekend tijdens een jaarlijkse veiligheidsconferentie in de Estse hoofstad Tallinn, dat de schaduwvloot goeddeels ongemoeid blijft, omdat de handhaving van de sancties „ineffectief” is. Bovendien bestaat volgens Budrys het risico van Russische vergeldingsmaatregelen.

De Estse minister van Defensie, Hanno Pevkur, deed tijdens de conferentie een oproep schaduwvlootschepen te verbieden door de internationale wateren te varen die behoren tot de zogeheten Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Europese landen. Dat zou de facto een blokkade betekenen van Russische havens in de oostelijke Oostzee, omdat de EEZ van Finland en Estland elkaar daar raken.


Lees ook

In de Oostzee gaat het Westen meer en meer de confrontatie met de Russen aan, zonder rol van de Verenigde Staten

Een marineschip van Estland vaart eerder deze maand in de Oostzee als onderdeel van de intensievere NAVO-patrouilles in de regio na vermoedelijke sabotage van onderzeese kabels.

Maar het voorstel is vermoedelijk in strijd met het zeerecht. Voor het aan boord gaan en inspecteren van verdachte schepen door een kuststraat gelden verschillende wetten als het gaat om de territoriale zee (tot 12 mijl uit de kust) en de EEZ (tot maximaal 200 mijl). De mogelijkheden voor inspectie in de EEZ zijn beperkt: als een schip geïnspecteerd wordt maar er geen delict blijkt te zijn, is dat in strijd met het zeerecht. Bij eerdere sabotage-incidenten durfde de Deense marine bij een verdacht Chinees schip in zijn EEZ daarom niet aan boord te gaan. Weken later volgde alleen een halfslachtige inspectie.

Europese landen moeten „een evenwicht zien te vinden tussen maritieme regelgeving en de uitvoering van nationale en gemeenschappelijke verdediging”, zei Sebastian Bruns, onderzoeker bij het Institut für Sicherheitspolitik in Kiel (ISPK) tegen Defense News, een Amerikaanse publicatie. „Wat doen westerse marines en kustwachten als schepen uit de schaduwvloot in de toekomst streng worden beveiligd door Russische oorlogschepen? Dat zijn lastige vragen. Ik denk dat Estland ook niet uit is op escalatie”, aldus Bruns.

‘Tijdelijk gevaarlijk’

Maritiem analist James Droxford schreef deze week op zijn blog dat het westen en Rusland in de Oostzee „een extreem gevaarlijke periode” ingaan. Hij wijst er ook op dat Rusland op 14 mei in zijn eigen wateren in de Finse Golf een omvangrijk gebied als „tijdelijk gevaarlijk voor scheepvaart” heeft aangewezen, geldig tot 1 september. „Dit is een belangrijke voorbereidende stap die, in het geval van een toekomstige confrontatie, gebruikt kan worden als juridische basis voor vergelding [door Rusland]”, aldus Droxford.

Een nieuwe testcase: de bejaarde gastanker Falcon is onderweg naar de Oostzee

Andere maritieme bloggers speculeren intussen over een nieuwe testcase voor de Europese bereidheid om op te treden tegen de schaduwvloot. Zij wijzen onder meer op de bejaarde gastanker Falcon die onder de vlag van Kameroen vanuit Turkije onderweg is naar de Oostzee. Omdat het schip geen deugdelijke verzekering zou hebben, komt het voor een inspectie in aanmerking.

Op openbare trackers is te zien dat het schip Tallinn als bestemming opgeeft, maar het heeft een verleden van jokken over bestemmingen en vervalste of ontbrekende positiegevens in de Finse Golf, schrijft Mark Douglas, een Nieuw-Zeelander die maritieme incidenten documenteert, op BlueSky. Zo leek de Falcon verscheidene keren in Estse wateren te verblijven terwijl het schip in werkelijkheid in Ust-Luga lag. „Zal Estland opnieuw optreden tegen tankers die niet aan de voorschriften voldoen, of komt een ander NAVO-land Estland voor die tijd te hulp?”, vraagt Douglas zich af. Het schip, dat overigens niet voorkomt op de nieuwe, uitgebreide sanctielijst van de Europese Unie, voer woensdag nog door het Nederlandse deel van de Noordzee.