Schadevergoeding voor journalist van wie de aangifte tegen racisme jaren bij het OM ‘op de plank bleef liggen’

Het Openbaar Ministerie betaalt 10.000 euro immateriële schadevergoeding aan de 41-jarige journalist Kevin Roberson omdat justitie jarenlang niets deed met diens aangifte tegen racistische bedreigers. Zelfs een door het gerechtshof gegeven bevel tot vervolging, werd door het OM volledig genegeerd.

Na kritische berichtgeving op zijn Facebookpagina over Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum in november 2017, werd Roberson veelvuldig beledigd en soms met de dood bedreigd.

Een ander geval van het door het OM in het geheel niet opvolgen van een bevel van een gerechtshof en het laten verjaren van de zaak is mij onbekend

Willem Jebbink
advocaat van Kevin Roberson

Omdat er met zijn aangifte bij de politie niets werd gedaan, vroeg hij het gerechtshof in Leeuwarden het OM te dwingen tot vervolging van de belagers. In februari 2022 oordeelden de raadsheren dat het OM een „nader onderzoek” moest instellen naar de groep van zo’n zeventien vermeende belagers.

Een onderzoek was volgens het hof nodig „gelet op de hoeveelheid en de ernst van de bedreigingen en in aanmerking nemend dat agressie en bedreiging van journalisten in de uitoefening van hun functie niet te tolereren valt”. Het OM kreeg de opdracht „in ieder geval de identiteit te achterhalen” van de belagers en om ze te horen.

Plank

Ook na dit oordeel van het hof deed het OM niets. De officier van justitie weigerde nader onderzoek. Daarop volgde in juni 2022 een beschikking van het gerechtshof waarin justitie nadrukkelijk een bevel tot vervolging van beklaagden werd gegeven „ter zake van discriminatie, gepleegd op en na 18 november 2017”.

Ruim twee jaar later bleek het OM nog steeds niet in actie te zijn gekomen. Op herhaalde brieven kwam geen antwoord.

In september 2024 berichtte een parketsecretaris van het arrondissementsparket Noord-Nederland aan Willem Jebbink, advocaat van Roberson, dat de zaak om onbekende reden „op de plank is blijven liggen”. Er was geen vervolging ingesteld en die zou ook niet meer volgen omdat de kwestie inmiddels was verjaard. Het OM bood excuses aan.


Lees ook

Heel Friesland door om de ‘blokkeerfriezen’ te steunen

Kerst Huisman (79) trekt heel Friesland door om de ‘blokkeerfriezen’ te steunen.

Blokkeerfriezen

De bedreigingen aan het adres van Roberson, een man van Afro-Amerikaanse en Nederlandse komaf, hielden volgens Jebbink alle verband met „een verslag dat cliënt op 18 november 2017 als journalist maakte van de blokkade van de snelweg A7 in Friesland, nadien bekend geworden als de zaak van de Blokkeerfriezen”. Voorstanders van de traditionele Sinterklaasviering blokkeerden de weg om een demonstratie tegen Zwarte Piet te verhinderen tijdens de intocht van de Sint in Dokkum.

Roberson deed met een livestream verslag via zijn eigen Facebookpagina. Volgens hem is Zwarte Piet „een racistische karikatuur van een persoon van Afrikaanse afkomst”.

Ruim twee jaar later kwam het OM nog steeds niet in actie. Op herhaalde brieven kwam geen antwoord

Na zijn berichtgeving werd Roberson onder meer via Facebook en WhatsApp belaagd en bedreigd. Ook werden zijn persoonsgegevens gepubliceerd. Hij heeft volgens Jebbink „prints van de bedreigingen aan de politie overgelegd, alsook namen, telefoonnummers en accountnamen van de plegers. Hij heeft in zijn aangiftes de vrees uitgesproken dat hem of zijn familie iets wordt aangedaan”.

In een uitspraak van december 2024 oordeelt het gerechtshof zeer kritisch over het handelen van het OM. De raadsheren vinden „de gang van zaken onbegrijpelijk en betreurenswaardig”. Het OM heeft in deze kwestie „een ontoelaatbare houding” ingenomen. Door het nalatig handelen zijn de in het geding zijnde strafbare feiten – discriminatie en bedreiging – verjaard. Succesvolle vervolging is niet meer mogelijk. De zaak moet worden gesloten.

‘Uniek’

Roberson is blij met de schadevergoeding maar meent dat de verantwoordelijke officieren van justitie en politiemensen die „in deze zaak hun werk niet hebben gedaan strafrechtelijk zouden moeten worden vervolgd”.

Jebbink spreekt van een „unieke zaak”. „Een ander geval van het door het OM in het geheel niet opvolgen van een bevel van een gerechtshof en het laten verjaren van de zaak is mij onbekend. In de gepubliceerde rechtspraak komt dat niet voor”, aldus de advocaat. „Dat het OM een onrechtmatige daad heeft gepleegd jegens Kevin Roberson, is evident. Het OM vervolgt zelf regelmatig burgers die ambtelijke bevelen niet opvolgen. Dat is immers een misdrijf.”

De kosten die Jebbink maakte voor de rechtsbijstand aan Roberson in de pogingen vervolging van verdachten af te dwingen, ruim 5.000 euro, worden ook door het OM vergoed.

Het OM laat weten „de gang van zaken te betreuren”. Er zijn inmiddels „maatregelen genomen om de registratie van bevelen van het hof om tot vervolging over te gaan, te verbeteren, zodat de procedures en doorlooptijden beter kunnen worden gemonitord”.


Lees ook

Ook in Nederland worden journalisten via de rechter geïntimideerd

De jaarlijkse bijeenkomst in Den Haag georganiseerd ter nagedachtenis aan de tijdens de oorlog gevallen journalisten Foto  Laurens van Putten/ ANP