Schadefonds heeft 111,5 miljoen euro uitgekeerd aan duizenden slachtoffers jeugdzorggeweld

Zo’n 22.500 slachtoffers kregen in 2022 en 2023 in totaal zo’n 111,5 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd onder een speciale regeling voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Dat meldt het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat vrijdag zijn jaarcijfers heeft gepubliceerd.

De regeling was bedoeld voor slachtoffers van bovenmatig geweld door jeugdzorgbegeleiders of andere jongeren tussen 1945 en 2019. Het fonds verwachtte op voorhand dat er rond de tweeduizend meldingen binnen zouden komen in de twee jaar dat aanvragen mogelijk waren, 2021 en 2022. Uiteindelijk was dat meer dan het tienvoudige: in totaal leverde het 27.454 meldingen op. Om een idee te geven: het fonds behandelde in 2023 rond de elfduizend reguliere aanvragen.

Rond 2018 kwamen een aantal schrijnende voorbeelden van geweld in de jeugdzorg aan het licht. Zo schreef NRC over vrouwen die in de jaren zestig jarenlang dwangarbeid moesten verrichten in een klooster. Nadat een commissie de aard en omvang van het geweld had onderzocht werd in 2019 een tegemoetkoming bepaald: voor ieder slachtoffer een symbolisch bedrag van vijfduizend euro. Ook de vrouwen uit het klooster vielen onder de regeling, al is het merendeel van de uitgekeerde slachtoffers tussen de 24 en 44 jaar. Ondanks hervormingsplannen is de jeugdzorg nog niet vrij van problematiek, blijkt ook uit recente openbaringen.


Lees ook
Onderzoeker Commissie Geweld Jeugdzorg: ‘In jeugdzorg is een systeem ontstaan waarin iedereen continu stress ervaart’

‘In jeugdzorg is een systeem ontstaan waarin iedereen continu stress ervaart’