Schaap beschermen tegen blauwtong? Dan ook de koe vaccineren

Kreupel lopende dieren, een beschadigde huid in de bek, een dalende melkproductie en soms een blauwe tong. Net als in 2023 raast het blauwtongvirus door de stallen van schapen- en rundveehouders in Nederland. Maandag stond de teller van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op 1.722 locaties met besmette herkauwers. „Het gaat best hard”, zegt viroloog Piet van Rijn van Wageningen Bioveterinary Research.

De hoop was dat het dit jaar beschikbaar gekomen blauwtongvaccin het virus zou indammen, maar daarin slaagt het vooralsnog niet. „We waren er misschien te positief over in het begin”, stelt Van Rijn. „We zien het vaccin minder goed werken dan in het verleden tegen andere types van het blauwtongvirus.” Door een combinatie van natuurlijke immuniteit en vaccinatie kwam blauwtong sinds 2009 niet meer voor in Nederland, tot vorig jaar.

Niet dat het vaccin helemaal geen effect heeft. Het ziekteverloop bij ingeënte dieren is milder, meldde diergezondheidsdienst Royal GD vorige week op basis van onderzoek bij acht schapenbedrijven en twee rundveehouders. Bij schapen, de dieren die het meest kwetsbaar zijn voor blauwtong, waren de kenmerkende beschadigingen aan de bek verdwenen en verliep het herstel sneller. Kreupelheid was het meest voorkomende verschijnsel.

En er was meer goed nieuws voor de schapenhouders. Het sterftecijfer onder besmette dieren lag een week na infectie „aanzienlijk” lager dan de 4,5 procent van 2023. Omdat het om een kleine steekproef ging, bracht Royal GD nog geen percentage naar buiten.

Vorig jaar overleefde maar 25 procent van de schapen uiteindelijk een infectie. Boeren van getroffen bedrijven hielden geregeld een trauma over aan het virus: zij zagen hun dieren lijden en liepen financiële schade op met hun bedrijf.

De vraag is dan ook hoe het virus verder ingedamd kan worden, nu blijkt dat vaccinatie de verspreiding (nog) niet tegenhoudt. Een tweede vaccinronde en het binnenhouden van vee in geventileerde ruimtes noemt Van Rijn als opties om te voorkomen dat dieren ziek worden. Maar ook is volgens hem een belangrijke rol weggelegd voor het vaccineren van rundvee.

Besmette koeien

Koeien spelen als virusdrager namelijk een grote rol in de verspreiding van blauwtong. Besmette runderen hebben vaak veel virus in het bloed, en het virus blijft ook lang in het bloed. Koeien worden vaak minder ziek van blauwtong dan schapen, waardoor het voor rundveehouders minder noodzakelijk lijkt om hun dieren te vaccineren.

Knutten, kleine steekvliegjes, bijten de koe en dragen het virus vervolgens over aan schapen of ander vee. De mens kan niet besmet raken.

Schaap met blauwtong.Foto Rob Engelaar/ANP

Vaccinatiebereidheid

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) ziet een verschil in vaccinatiebereidheid tussen schapenbedrijven en rundveehouders. Waar schapenhouders door hun eerdere ervaringen met blauwtong, of die van collega’s, dit voorjaar meteen hun kans grepen om hun dieren in te enten, hoort de organisatie volgens een woordvoerder „verschillende geluiden” in de rundveesector. „Sommigen denken dat het zo’n vaart niet zal lopen met het virus, anderen maken de afweging het niet te doen omdat hun vee altijd binnen staat.”

Ook de kosten spelen een rol. De prijs van één prik met het vaccin fluctueert volgens LTO onder de 20 euro, met daarin de kosten voor de dierenarts en voorrijkosten inbegrepen. Daarmee lopen de kosten van een vaccinatiecampagne bij één bedrijf vaak in de duizenden euro’s. Omdat blauwtong door het ministerie van Landbouw niet wordt bestempeld als bestrijdingsplichtigeziekte, valt vaccineren onder het ondernemersrisico. Boeren krijgen de kosten dus niet vergoed door de overheid. „Het is aan elke ondernemer zelf om een afweging te maken of zij hun dieren vaccineren”, aldus de LTO-woordvoerder.

De boerenbelangenbehartiger roept de rundveesector op om hun vee wel in te enten. Niet alleen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, maar ook omdat rundvee wel degelijk ziek kan worden van het virus. „Wat je bij rundvee vooral ziet is dat de melkproductie daalt. Dat is ook een aanzienlijke schadepost voor de boer”, zegt onderzoeker Van Rijn. „Ik ben ervan overtuigd dat er rundveehouders zijn die hun dieren vaccineren, maar ik weet niet in welke mate.” Ook LTO en Royal GD zeggen niet over die cijfers te beschikken.


Lees ook

Schapenhouder moet elke dag zijn door blauwtong getroffen dieren oplappen

Schapenboer Wiebe Wiederholt tussen zijn dieren.

Opvallend genoeg kent de verspreiding van het virus een ander geografisch verloop dan vorig jaar. De uitbraak begon toen in het midden van het land, rond de Loosdrechtse Plassen. Vanuit daar verspreidde het virus zich vooral langs randmeren en weidegebieden door het Groene Hart en Zuidwest-Friesland. Nu trekt het virus juist van oost naar west. Daar waar het virus vorig jaar is opgehouden, is het nu weer gaan verspreiden”, zegt Van Rijn.

„Aan de randen van het oude uitbraakgebied vind je de meest gevoelige dieren, die nog geen infectie hebben doorgemaakt”, noemt de viroloog als verklaring. Mogelijk ligt het vaccinatiegehalte ook lager in regio’s waar blauwtong vorig jaar niet is aangetroffen. Cijfers heeft hij niet, maar Van Rijn vermoedt dat in het oude uitbraakgebied meer gevaccineerd wordt. „Maar nu we dit jaar ruim 1.700 besmettingen verder zijn, en het virus ook in Noord-Frankrijk is opgedoken, zien ze ook in andere regio’s wel: dit is niet zomaar weg.”