N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Kim in Rusland Hun isolement heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin in elkaars armen gedreven. ‘Militair-technische samenwerking’ is aanstaande.
Als een volleerd autodealer liet Vladimir Poetin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn Aurus Senat zien, de limousine van Russische makelij waarin hij zich verplaatst. Kim bekeek de auto met belangstelling, en nam ook nog even plaats op de achterbank terwijl Poetin de specificaties van de luxe wagen opsomde. Daarna kreeg Kim ook de sedan-versie van de Aurus nog te zien.
Kim zelf was naar het kosmodroom – de raketlanceerbasis – Vostotsjny gereden in zijn Maybach, een exclusieve limousine die door Mercedes-Benz wordt gemaakt en die volgens een reconstructie van het Amerikaanse Center for Advanced Defense Studies in 2018 via de haven van Rotterdam en allerlei tussenstops naar Pyongyang werd verscheept om de internationale sancties te omzeilen. Kim had zijn Maybach meegenomen in de gepantserde trein waarmee de Noord-Koreaanse leider naar Rusland was gereisd, een bezoek dat werd omlijst door de Noord-Koreaanse lancering van twee ballistische raketten, die ten oosten van het Koreaanse schiereiland in zee belandden.
De handdruk van Kim en Poetin duurde maar liefst veertig seconden. De twee leiders, beide internationaal toenemend geïsoleerd, vinden elkaar in een „heilige strijd” tegen het „verenigde kwaad” dat „de hegemonie claimt en expansionistische illusies voedt”, zoals Kim het formuleerde tijdens de toost die hij bij het banket uitbracht.
Poetin trakteerde Kim op pelmeni – dumplings – met Kamtsjatka-krab, en Kim proostte op de overwinning van Rusland, de gezondheid van zijn president en de Russisch-Koreaanse betrekkingen. Ook op het menu: graskarpersoep, duindoornsorbet, steur met champignons en rode bessen in gecondenseerde melk. De Russische president benadrukte dat hij „zeer verheugd” was om Kim Jong-un in Rusland te ontvangen.
Spionagesatelliet
Kims vertaler bedankte Poetin, die het immers „erg druk heeft”, uitvoerig voor het „warme welkom” op de lanceerbasis waar een maand geleden nog de Sojoez-raket vertrok die de Loena-25 in de ruimte bracht. De eerste Russische maanlander sinds 1976 sloeg te pletter op de maan. „De glorie van Rusland als het land van de eerste ruimteverkenners zal nooit vergeten worden”, schreef Kim volgens het Russische persbureau TASS niettemin in het gastenboek.
De Noord-Koreaanse leider was immers niet naar de lanceerbasis gereisd om zich een nieuwe auto te laten verkopen, hij heeft zijn zinnen gezet op Russische ruimtevaartexpertise. Noord-Korea deed eerder dit jaar twee vergeefse pogingen om zijn eerste militaire spionagesatelliet te lanceren, door Kim in 2021 genoemd als een prioriteit van het Noord-Koreaanse defensieprogramma. Een derde lancering staat gepland in oktober.
In Kims gezelschap bevonden zich dan ook verschillende hoge Noord-Koreaanse functionarissen die bij het satellietprogramma zijn betrokken, zoals Pak Thae-song, de voorzitter van het Noord-Koreaanse ruimte- en technologiecomité. Na afloop van het overleg, dat vier uur zou hebben geduurd, zei Poetin tegen journalisten dat Rusland Noord-Korea gaat helpen om satellieten te lanceren. „Daarom zijn we hier. De leider van de Democratische Volksrepubliek Korea toont grote belangstelling voor rakettechnologie, en ze proberen zich ook in de ruimte te ontwikkelen.”
Desgevraagd zei Poetin met Kim „over alle kwesties” in gesprek te zijn. Welke kwesties dat zijn, valt onder meer af te lezen aan de samenstelling van de Noord-Koreaanse delegatie. Behalve Pak Thae-song is volgens Reuters Jo Chun-ryong meegereisd naar Rusland, die de Noord-Koreaanse munitieindustrie leidt, en die Kim Jong-un recent vergezelde bij bezoeken aan munitiefabrieken waarvan de Noord-Koreaanse staatsmedia verslag deden.
Zijn aanwezigheid duidt erop dat Rusland zich tot Noord-Korea wendt om zijn slinkende munitievoorraden aan te vullen voor de oorlog tegen Oekraïne. Noord-Korea beschikt over grote hoeveelheden munitie, die is gemaakt volgens Sovjet-specificaties en daarom goed geschikt is voor gebruik door het Russische leger. Experts hebben wel twijfels over de staat van het arsenaal. Ook de Noord-Koreaanse maarschalk Ri Pyong-chol werd op het kosmodroom gezien. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de Noord-Koreaanse raket- en kernprogramma’s.
Zowel wapenleveranties als Russische hulp voor het Noord-Koreaanse raketprogramma zouden in strijd zijn met internationale sancties. Rusland heeft de sancties tegen Noord-Korea in VN-verband gesteund. Op de Russische televisie zei Poetin daarover woensdag dat er zicht is op „militair-technische samenwerking”, maar dat Rusland „zich houdt aan alle restricties”.
Maar zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei volgens Reuters ondertussen tegen een andere Russische tv-journalist dat de sancties „in een totaal andere geopolitieke situatie” tot stand waren gekomen, en beschuldigde het Westen ervan afspraken voor humanitaire steun aan Pyongyang te hebben geschonden. Hij haalde ook uit naar westerse leveranties van oude Sovjet-wapens aan Oekraïne, volgens hem in strijd met contractuele afspraken.
Voedselhulp
Daarnaast reisden enkele economische functionarissen mee. Mogelijk zullen Rusland en het door honger getroffen Noord-Korea voedselhulp overeenkomen. Tegenover Reuters sprak een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording het vermoeden uit dat Kim en Poetin Noord-Koreaanse arbeiders naar Rusland willen halen, wat een schending van VN-sancties zou zijn.
Na afloop van de ontmoeting met Poetin sprak Kim zijn „volledige en onvoorwaardelijke steun” uit voor Rusland, waarmee het altijd samen zal optrekken in het „anti-imperialistische front”.
Het is onduidelijk hoelang Kim nog in Rusland blijft. Na het bezoek aan het kosmodroom zou Kim volgens Russische media een fabriek voor vliegtuigonderdelen bezoeken in de stad Komsomolsk aan de Amoer, en daarna onder meer de Russische Pacifische vloot gaan bekijken in Vladivostok.