Sander Coers geeft familieherinneringen met hulp van AI een nieuwe dimensie

Stel je voor: je komt in de winter van 1949 als achtjarig jongetje aan in Nederland, alleen met je Indonesische moeder. Tot dan toe kende je alleen nog maar het leven in tropisch Nederlands-Indië, voornamelijk in Bandung, een levendige stad die voor de Tweede Wereldoorlog bekendstond als het ‘Parijs van Java’. Je vader, een KNIL-militair, is in gevangenschap overleden bij de Birma-spoorlijn en je oma, die samen met jou en je moeder de overtocht van een maand maakt, sterft onderweg aan nierfalen. De Nederlandse familie van je vader, een stug Drents boerengezin, zit totaal niet op jou en je moeder te wachten. „Wij hadden liever gehad dat hij hier een blanke had getrouwd”, schrijven ze in een brief aan het ontheemde gezin.

Het achtjarige jongetje is de grootvader van fotograaf Sander Coers (1997), die in zijn nieuwe project Eulogy (Lofrede) het verleden van zijn opa onderzoekt en hoe dat verhaal invloed heeft op latere generaties. Aan de hand van oude familiealbums, brieven, gesprekken met zijn oma – de Nederlandse vrouw van zijn opa – en een reis naar Indonesië, ontrafelt hij zijn familiegeschiedenis en geeft opnieuw vorm aan deze verhalen middels zijn fotografie.

Coers maakte eerder een serie over hoe mannen intimiteit ervaren en vertelde in een interview in NRC dat er in zijn familie weinig werd gepraat. „Er werden geen emoties gedeeld. Ik had daar wel behoefte aan.” Destijds weet hij die geslotenheid voornamelijk aan zijn Zeeuwse afkomst – tot hij in zijn familiearchief dook: „Ik begon te vermoeden dat het juist veel meer te maken had met de trauma’s van mijn voorouders. Het idee er niet bij te horen, je ongewenst voelen waardoor je maar vooral heel erg je best gaat doen. Hard werken. Niet klagen maar dragen. Dat werkt generaties door.”

The Shoot (MP5). Print met collage.
Remember My First Cigarette (Papa). Print met collage.
Obituary no. 10. Print op keramiek.
The Palette (Running Man). Print op multiplex.

Foto’s: Sander Coers

Trauma van het kolonialisme

Coers reisde begin 2024 naar Indonesië en bezocht behalve Bandung onder andere de Banda-eilanden, waar zijn overgrootmoeder werd geboren en waar Nederlandse koloniale troepen in de zeventiende eeuw een nootmuskaatmonopolie hadden. Onder leiding van Jan Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van de VOC, werden destijds duizenden Bandanezen door de Hollanders vermoord of tot slaaf gemaakt. „Het trauma van het kolonialisme is daar nog steeds voelbaar. Dat verhaal nam mijn opa weer mee van zijn moeder, die het weer van haar voorouders had overgeërfd.”

In Eulogy mixt Coers archiefbeelden uit de familiealbums met eigen fotografie en door artificial intelligence (AI) gegenereerde beelden en drukt die nieuwe beelden niet alleen af op fotopapier, maar ook op hout, keramiek en textiel. Coers ontdekte in Indonesië hoe daar onder andere met weeftechnieken verhalen van generatie op generatie worden doorgegeven. „Het thema van Eulogy is het overdragen en vervormd raken van verhalen en herinneringen, en ik vond het mooi om te kijken wat dan die fysieke dragers van verhalen zijn. Behalve dat ik wandkleden maakte, ben ik ook tegeltjes gaan bedrukken met familiefoto’s. Die heb ik met de hand geglazuurd, in kleuren die refereren aan weer andere foto’s uit het familiearchief. Waardoor je een heel tactiele weergave krijgt van een herinnering.”

Collectieve herinnering

Coers maakt gebruik van AI in zijn werk, zo vertelt hij, omdat dat gaat over het onderzoeken van herinneringen: „Ik zie AI als een collectieve herinnering; een database van wat mensen weten, zien, denken. Met die data schept AI nieuwe verhalen. Een vorm die interessant is omdat hij eindeloos door blijft gaan. Ik voerde honderden familiefoto’s in die weer nieuwe beelden vormden. En elke keer als ik een foto invoer, wordt die ook weer onderdeel van de collectieve herinnering. Andere mensen maken daar weer gebruik van. Het is altijd in beweging.” En dat geldt, zo meent Coers, net zo voor herinneringen die mensen aan elkaar doorgeven.

In collages, samengesteld uit archieffoto’s brieven en spullen die zijn oma bewaarde – postzegels, klavertjes vier, luchtpostenveloppen – legt Coers fragmenten van herinneringen op elkaar en laat zien hoe geschiedenis niet lineair is, maar complex en evoluerend. Op houten panelen zien we foto’s die gedeeltelijk zijn afgesneden en overgeschilderd: ze weerspiegelen hoe we delen van onze familiegeschiedenissen steeds weer opnieuw reconstrueren. In de video Cadzand. 1983 wordt een collage verwerkt via een AI-algoritme, waardoor het beeld voortdurend wordt hervormd en vervormd.

Coers: „Eulogy is voor mij een reflectie op hoe trauma en postkoloniale erfenissen, en de stilte die daaromheen hangt, invloed hebben op de identiteit van latere generaties. Dat is overigens niet uniek voor ons verhaal, je ziet het bij meer families met Indische roots. Mijn onderzoek heeft er in elk geval in ons gezin aan bijgedragen dat er wat meer openheid is gekomen.”

A Secret Feeling of Bliss. AI-gegenereerd beeld op basis van familiefoto’s.
Obituary no. 09. Print op keramiek.
Arrival On Run. Wandtapijt.
A Secret Feeling of Bliss. AI-gegenereerd beeld op basis van familiefoto’s.
The Palette (Time). Print op multiplex.

Foto’s: Sander Coers