RvS: staatssecretaris moet voor april knoop doorhakken over vergunning gaswinning Waddenzee

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) moet voor 1 april met een besluit komen over de vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese Ternaard. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald. Het besluit komt nadat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) afgelopen oktober een zaak had aangespannen bij de de Raad vanwege het uitblijven van een beslissing.

De NAM had de vergunning ruim drie jaar geleden aangevraagd, maar heeft tot vandaag nog geen duidelijkheid gekregen. Het bedrijf eiste in augustus van afgelopen jaar binnen twee weken antwoord van Vijlbrief. Toen de staatssecretaris duidelijk maakte in dat tijdsbestek geen beslissing te kunnen nemen, stapte de NAM naar de rechter om een termijn voor een besluit af te dwingen. Eerder noemde Vijlbrief eind maart 2024 een redelijke termijn.


Lees ook
In het Friese Ternaard vrezen ze Groningse toestanden

Afgelopen zaterdag werd in Ternaard een demonstratie georganiseerd door de lokale politiek tegen de geplande gaswinning in de Waddenzee. Er kwamen zo’n tweehonderd mensen opdagen.

Vijlbrief moet een knoop doorhakken terwijl binnen alle andere overheidsniveaus weerstand is tegen de gaswinning in de regio. Naast de provincies Groningen en Friesland hebben de gemeenten Noardeast-Fryslân en Wetterskip Fryslân zich daar steeds tegen verzet. De gaswinning onder het wad bij Ternaard is omstreden vanwege de mogelijke schade voor de omgeving en de kwetsbare natuur in het gebied. Door de winning dreigt in het gebied bodemverzakking te ontstaan, wat samen met het stijgen van de zeespiegel ervoor kan zorgen dat het wad niet langer droogvalt.