Rutte trapt NAVO-top af met persconferentie: ‘Geen opt-out voor Spanje’

Een dag nadat alle 32 NAVO-lidstaten akkoord zijn gegaan met de nieuwe norm van 5 procent van het bruto nationaal product aan defensie-uitgaven, heeft secretaris-generaal Mark Rutte de NAVO-top in Den Haag afgetrapt. In een persconferentie benadrukte hij het belang van de collectieve ophoging van de defensie-uitgaven, en zei hij dat er voor Spanje geen opt-out mogelijk is. De officiële onderdelen van de top vinden op dinsdag en woensdag plaats.

Rutte noemde de overeenkomst over de nieuwe NAVO-bijdrage „ambitieus, historisch en fundamenteel voor de veiligheid van Europa”. Om die veiligheid te garanderen moeten de NAVO-lidstaten volgens hem investeren in onder meer duizenden tanks en miljoenen eenheden aan munitie. Rutte benadrukte daarnaast dat Rusland „het grootste gevaar” blijft en dat Oekraïne zo lang als nodig op financiële en militaire steun kan rekenen.

Onduidelijkheid is er wat betreft de defensie-uitgaven van Spanje. De Spaanse regering weigert aan de nieuw afgesproken NAVO-bijdrage te voldoen, hoewel het land wel akkoord ging met de 5 procent-norm. Madrid stelde eerder op maandag een opt-out te hebben bedongen. Tijdens de persconferentie weersprak Rutte dit. „De NAVO kent geen opt-outs en ook geen onderhandse akkoordjes”, aldus Rutte.

Rutte kreeg daarnaast veel vragen over Iran, onder meer over wat de NAVO zou doen als de Straat van Hormuz zou worden afgesloten voor scheepvaart. Daar wilde de NAVO-secretaris-generaal niets over loslaten. „Individuele landen kunnen u vast antwoord geven, maar ik als secretaris-generaal niet”, zei hij. Wel benadrukte Rutte dat Iran geen kernwapens mag produceren en dat Iran „nauw betrokken” is bij de oorlog in Oekraïne, aangezien Teheran Rusland militair steunt.


Liveblog
NAVO-top


Rutte trapt NAVO-top af met persconferentie: ‘Geen opt-out voor Spanje’

Een militair voertuig blokkeert de afrit van snelweg A44 in de richting van Den Haag in aanloop naar de NAVO-top.