Rutte na benoeming: Oekraïne hoort thuis in NAVO

Oekraïne moet volgens Mark Rutte snel lid worden van de NAVO. Dat zei Rutte op zijn eerste vergadering met de 32 lidstaten als nieuwe secretaris-generaal, zo meldt persbureau ANP.

„Er kan geen sprake zijn van blijvende veiligheid in Europa zonder een sterk, onafhankelijk Oekraïne”, aldus Rutte. „Ik weet uit persoonlijke ervaring met het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 hoe het conflict in Oekraïne niet beperkt blijft tot de frontlinies.”

Sinds dinsdagochtend is Rutte de hoogste baas van de NAVO. Bij een ceremonie in Brussel droeg scheidend secretaris-generaal Jens Stoltenberg formeel de voorzittershamer over.

Op een NAVO-top in juli spraken de bondgenoten al af dat er voor Oekraïne een ‘onomkeerbare weg’ was ingezet richting het lidmaatschap. Zo werd afgesproken dat er een speciale NAVO-gezant wordt gestationeerd in Kyiv. De NAVO wil bredere steun aan Oekraïne, die bovendien minder afhankelijk is van de Verenigde Staten.


Lees ook

Bij de NAVO zal Rutte zijn lenigheid voluit moeten benutten

Rutte zal discussies leiden over de modernisering van kernwapens en de juiste dosering van nucleaire afschrikking.

Invloed Amerika

Rutte kan meteen flink aan de bak bij de militaire verdragsorganisatie. In tijden van gure politieke verhoudingen tussen sommige NAVO-leden onderling wordt het de kunst voor Rutte om eensgezindheid uit te stralen.

Verder werpt de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn schaduw vooruit. De Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de NAVO, die volgens hem te sterk afhankelijk is van de Amerikanen. Rutte zei op zijn eerste dag zich geen zorgen te maken over de uitkomst van de verkiezingen. „Ik ken beide kandidaten heel goed.”