Russische veiligheidsdienst: Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland vanwege spionage

Spionagebeschuldiging Evan Gershkovich publiceerde afgelopen dinsdag een stuk over de oorlogseconomie van Rusland. Of zijn arrestatie verband houdt met dat artikel, is onduidelijk.

Het hoofdgebouw van de Russische veiligheidsdienst in Moskou.
Het hoofdgebouw van de Russische veiligheidsdienst in Moskou.

Foto via Getty Images

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft een Amerikaanse journalist van The Wall Street Journal opgepakt in Jekaterinenburg. Dat maakte de dienst donderdag bekend. Volgens de FSB spioneerde Gershkovich voor de Amerikaanse overheid. De Ruslandcorrespondent, Evan Gershkovich genaamd, had een accreditatie van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om in Rusland te werken. The Wall Street Journal en de Amerikaanse overheid hebben nog niet gereageerd op de arrestatie.

Gershkovich zou „informatie hebben verzameld aangaande een staatsgeheim over de activiteiten van de ondernemingen van het Russische militair-industrieel complex”. Gershkovich publiceerde afgelopen dinsdag een stuk over de oorlogseconomie van Rusland. Of zijn arrestatie verband houdt met dat artikel, is onduidelijk. Gershkovich schreef de afgelopen tijd ook veel over de oorlog in Oekraïne. Als Gershkovich wordt aangeklaagd en veroordeeld voor spionage, kan hij tot 20 jaar celstraf krijgen.

Russische gevangenen in de VS en Amerikaanse gevangenen in Rusland zijn in het verleden vaker een twistpunt geweest tussen de twee landen. Af en toe vindt er na lange onderhandelingen een gevangenenruil plaats. De Amerikaanse basketballer Brittney Griner, die in Rusland vastzat vanwege het bezit van cannabisolie, werd in december bijvoorbeeld geruild voor de Russische wapenhandelaar Viktor Bout. Bout werd in 2011 in New York veroordeeld voor smokkelen van wapens naar conflictgebieden.