Russische overheid verbiedt gebruik iPhones wegens vermoeden van spionage

Cyberoorlog Rusland verbiedt ambtenaren om nog langer een iPhone te gebruiken voor het werk. Apple zou helpen bij cyberspionage.

Een klant bekijkt een iPhone 14 in een winkel in Moskou. Apple ontkent achterdeurtjes voor spionage in te bouwen.
Een klant bekijkt een iPhone 14 in een winkel in Moskou. Apple ontkent achterdeurtjes voor spionage in te bouwen. Foto Aleksandr Kazakov/Sipa

Duizenden medewerkers van het Russische ministerie van Industrie en van staatsbedrijven mogen vanaf deze week voor hun werk geen gebruik meer maken van iPhones. De aanleiding is een waarschuwing van de Russische geheime dienst FSB, die ontdekt zou hebben dat het Amerikaanse techbedrijf meewerkte aan spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst.

Dit meldt de Financial Times na een publicatie van staatspersbureau TASS. Het verbod geldt voor ambtenaren en voor alle medewerkers van militaire leverancier Rostec. De verwachting is dat ook andere Russische ministeries snel het verbod in zullen voeren. Privégebruik van iPhones en andere Apple-apparaten wordt niet verboden, maar het is niet langer mogelijk om werkmail te openen op Apples mobiele besturingssysteem iOS,

De FSB meldde op 1 juni ontdekt te hebben dat duizenden iPhones met Russische simkaarten en iPhones van Russische diplomaten waren besmet met spyware. Deze spionagesoftware zou gebruikmaken van nog niet eerder ontdekte lekken, het resultaat van een ‘hechte samenwerking’ tussen Apple en de Amerikaanse geheime dienst NSA, aldus de FSB. Bewijs daarvan ontbreekt tot nu toe.

Kwaadwillende software

Op dezelfde datum publiceerde het Russische veiligheidsbedrijf Kaspersky details over nieuwe kwaadwillende software op iOS-apparaten. Er wordt niet verwezen naar een mogelijke aanval gericht op Russische gebruikers. Kaspersky ontdekte de verdachte activiteiten opvallend genoeg op het eigen bedrijfsnetwerk. Het bedrijf was dus zelf ook doelwit.

Uit technisch onderzoek blijkt dat de oudste sporen van de spionagesoftware uit 2019 stammen. De computercode wordt nog steeds aangepast om de beveiliging van nieuwe versies van Apples besturingssysteem te kunnen omzeilen.

Kaspersky kwam erachter dat de cyberaanval ongemerkt wordt uitgevoerd via Apples berichtendienst iMessage. De bewuste spionagesoftware opereert alleen in het werkgeheugen en laat niet of nauwelijks sporen achter. Hij verovert wel de toegang tot alle gebruikersdata, inclusief geluidsopnames, foto’s en locatiegegevens, blijkt uit het onderzoek.

Apple voerde vorige maand een snelle update uit om ontdekte lekken in iOS tegen te gaan. De aanleiding daarvoor waren onder meer twee nieuwe kwetsbaarheden in de software die ontdekt waren door Kaspersky. Het techbedrijf ontkent geheime diensten te helpen door achterdeurtjes in software te bouwen.

Lees ook: Pegasus verschaft zich toegang tot alles op je mobiel

Spionagesoftware zoals Kaspersky die aantrof wordt bijvoorbeeld ook geleverd door het Israëlische bedrijf NSO Group. Oekraïne probeert al enkele jaren NSO’s omstreden spionageprogramma Pegasus te kopen om daarmee de toestellen van Russische personen te hacken. Ook Pegasus kan zichzelf installeren als ‘zeroclick’ applicatie – je merkt er als gebruiker dus niets van. Volgens de Britse krant The Guardian blokkeerde de Israëlische overheid de verkoop van de software uit angst voor Russische sancties, als Pegasus gebruikt zou worden om Russische nummers te hacken. In maart had het Kremlin ambtenaren al opgeroepen om niet langer gebruik te maken van hun iPhones.

‘iPhone killer’

Op ongeveer een kwart van de Russische telefoons draait op Apples besturingssysteem iOS. Apple staakte, net als het Zuid-Koreaanse Samsung, de verkoop van toestellen na de Russische inval in Oekraïne. Sinds de westerse merken officieel niet meer te koop zijn voor Russen winnen de Chinese merken aan marktaandeel.

In 2021 ontwikkelde Rusland een eigen smartphone die beter beschermd zou moeten zijn tegen cyberspionage. Het ontwerp van deze AYYA T1 is afkomstig van defensiebedrijf Rostec, het toestel wordt gemaakt in China. Van deze Russische ‘iPhone killer’ werden in een jaar tijd minder dan duizend exemplaren verkocht. In totaal werden er in die periode 24,5 miljoen telefoons in Rusland verkocht.

Al voor de oorlog groeide in het Kremlin de achterdocht jegens westerse technologie. De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden – hij klapte in 2013 uit de school over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst – waren voor Rusland aanleiding om meer eigen technologie te ontwikkelen. Snowden dook onder in Rusland en heeft sinds vorig jaar een Russisch paspoort.

Het wantrouwen is wederzijds. Zo zijn antivirusproducten van Kasperksy in veel westerse landen verboden. Nederland begon al in 2018 met het uitfaseren van Kaspersky-software bij Nederlandse overheidsorganisaties.