Russische kosmonaut breekt wereldrecord voor langste tijd in de ruimte

De Russische kosmonaut Oleg Kononenko heeft zondag het wereldrecord gebroken voor de meeste cumulatieve tijd die iemand ooit heeft doorgebracht in de ruimte. Dat meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zondag. Met 878 dagen en twaalf uur heeft de 59-jarige Rus het record uit 2015 van landgenoot Gennadi Ivanovitsj Padalka overtroffen. Ondanks de trots die Kononenko uitspreekt over de eigen prestatie, benadrukt hij trotser te zijn dat het record „nog steeds in handen is van een Russische kosmonaut.”

Op 15 september 2023 werd de Russische kosmonaut samen met NASA-astronaut Loral O’Hara en Nikolaj Tsjoeb, naar het internationale ruimtestation gelanceerd. Het is Kononenko’s vijfde missie naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Daarvoor reisde hij in 2008, 2011, 2015 en 2019 naar het ISS. Mocht de kosmonaut zijn huidige missie voltooien, zal hij de eerste persoon in de wereld zijn die duizend dagen in de ruimte heeft doorgebracht.

Het ISS is één van de weinige gebieden waarin de Verenigde Staten en Rusland nog steeds nauw samenwerken. Na de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 werden de meeste bestaande samenwerkingen tussen de twee grootmachten afgebroken. Roscosmos kondigde in december aan dat het kruisvluchtprogramma, waarbij NASA astronauten naar het ISS vervoert, is verlengd tot 2025.