Russische ex-officier vertelt BBC over plunderingen en marteling in Oekraïne

Oorlog in Oekraïne De gevluchte officier Konstantin Jefremov vertelde onder andere hoe een kolonel een gevangene tijdens een ondervraging in de arm en in het been schoot.

Een Russische militair loopt in oktober vorig jaar door Melitopol.
Een Russische militair loopt in oktober vorig jaar door Melitopol.

Foto EPA

Een Russische ex-legerofficier, die op verschillende plaatsen rond de zuidoostelijke Oekraïense stad Melitopol gestationeerd is geweest, heeft donderdag een interview gegeven aan de Britse omroep BBC. Het gaat om de inmiddels gevluchte Rus Konstantin Jefremov, die actief was als Russische starsji lejtenant, een rang die vergelijkbaar is met eerste luitenant in het Nederlands leger. Hij vertelt de omroep onder andere over plunderingen en martelingen door Russische militairen.

„Soldaten en officieren pakten alles wat ze konden. […] Een soldaat pakte een ​​grasmaaier. Hij zei trots: ‘Ik neem dit mee naar huis en maai het gras naast onze kazerne’”, vertelt Jefremov. Naar eigen zeggen vonden de incidenten waarover hij spreekt plaats in de omgeving van Melitopol, in het voorjaar van 2022. Hij beschrijft hoe een kolonel een Oekraïner behandelde die toegaf een sluipschutter te zijn: „Hij sloeg hem, trok zijn broek naar beneden en vroeg of hij getrouwd was.” Toen de militair bevestigend antwoordde, zei de kolonel dat „iemand hem een dweil moest brengen”. „We maken een meisje van je en sturen de video naar je vrouw.”

De ex-officier vertelt verder hoe een kolonel het gehoor van een Oekraïense krijgsgevangene beschadigde door zijn geweer vlakbij zijn oren af te vuren. En hoe een kolonel een gevangene tijdens een ondervraging in de arm en in het been schoot. Of het in zijn verhalen steeds over dezelfde kolonel gaat, wordt niet duidelijk. Tijdens hun gevangenschap kregen de Oekraïeners alleen water en crackers.

Mijnen ruimen in Tsjetsjenië
Jefremov heeft naar eigen zeggen meerdere keren geprobeerd ontslag te nemen uit het leger. Hij werd bedreigd en voor verrader en deserteur uitgemaakt, mocht niet zelf opstappen, maar werd ontslagen. Met hulp van een Russische mensenrechtenorganisatie is hij Rusland ontvlucht.

De ex-officier zegt dat hij op 10 februari 2022 voor het eerst op de Krim arriveerde, nadat hij een aantal jaar mijnen had geruimd in Tsjetsjenië. Op de Krim moest hij een paar weken deelnemen aan „militaire oefeningen”. „Destijds geloofde niemand dat er oorlog zou komen.” Toen die er toch kwam, durfde hij niet te vluchten, omdat hem dan een gevangenisstraf boven het hoofd hing. Doordat Jefremov documenten en foto’s deelde, kon de BBC zijn identiteit, rang en bewegingen in Oekraïne in het voorjaar van 2022 nagaan. Volgens de omroep is hij de hoogste militair die openlijk over de oorlog heeft gepraat.

Aan het eind van het gesprek biedt Jefremov zijn excuses aan aan de inwoners van Oekraïne. „Ik verontschuldig me aan de hele Oekraïense natie voor het feit dat ik naar hun huis ben gekomen als een ongenode gast met een wapen in mijn handen. Godzijdank heb ik niemand pijn gedaan; ik heb niemand vermoord. Godzijdank ben ik niet vermoord. Ik heb niet eens het morele recht om de Oekraïners om vergeving te vragen. Ik kan mezelf niet vergeven, dus ik kan ook niet van hen verwachten dat ze mij vergeven.”


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïne rekent op een Russisch februarioffensief