Russisch-Amerikaanse journalist Koermasjeva veroordeeld tot 6,5 jaar cel via geheim Russisch proces

Een lokale Russische rechtbank heeft de Russisch-Amerikaanse journalist Alsu Koermasjeva afgelopen vrijdag veroordeeld tot 6,5 jaar cel in een geheim versneld proces. Dat meldde persbureau AP maandag op basis van gerechtelijke dossiers en bevestigingen van functionarissen. Koermasjeva was journalist voor de Tataars-Basjkierse tak van Radio Free Europe/Radio Liberty. Directeur Stephen Capus noemde Koermasjeva’s veroordeling tegen persbureau AP „een aanfluiting van het recht”.

Volgens het hooggerechtshof van de regio Tatarije zou Koermasjeva „valse informatie” over het Russische leger hebben verspreid. Radio Free Europe is een mediaplatform dat ontstond als Amerikaans project in de Koude Oorlog, en schrijft met Amerikaanse financiering over Oost-Europa en Centraal-Azië. Koermasjeva werkte in Praag, maar ze heeft zowel de Russische als Amerikaanse nationaliteit en werd in oktober 2023 gearresteerd na ze haar moeder in Rusland bezocht. Ze zou volgens Russische autoriteiten informatie verzamelen over het Russische leger en had zich moeten registreren als ‘buitenlandse agent’, door haar Amerikaanse paspoort. Het is onduidelijk waarom haar proces achter gesloten deuren plaatsvond.

Kormasheva werd op dezelfde dag veroordeeld als Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich, die vrijdag in Jekaterinenburg na een lang proces 16 jaar gevangenisstraf kreeg voor spionage. Hijzelf, zijn werkgever en mensenrechtenorganisaties zeggen dat hij onschuldig is. Al snel na de arrestatie van Gershkovich zei ook de Amerikaanse overheid dat hij „ten onrechte” werd vastgehouden. Volgens ngo Reporters Without Borders is Koermasjeva dit ook, al heeft de Amerikaanse overheid zich niet over haar uitgesproken. Het is nog niet duidelijk of de advocaat van Koermasjeva in beroep gaat.