Rusland komt met eigen versie songfestival

Rusland gaat dit jaar zijn eigen internationale songfestival in Moskou organiseren, zo heeft president Poetin maandag besloten. Sinds de inval in Oekraïne van 2022 is het land uitgesloten van het Eurovisie Songfestival. Daarvoor werden Russische artiesten geregeld begroet met boegeroep. Nu komt het land met een concurrerende zangwedstrijd in Moskou, die Intervidenije (Intervision) gaat heten.

Het Kremlin organiseert het zelf, onderminister Dmitri Tsjernitsjenko (Cultuur) wordt voorzitter van het uitvoerende comité. Minister Sergei Lavrov (Buitenlandse Zaken) zei in december dat vijfentwintig landen belangstelling zouden hebben getoond, onder meer uit Latijns-Amerika.

Na het einde van de Sovjet-Unie sloot Rusland zich in 1994 aan bij het Eurovisie Songfestival. De zangwedstrijd was zeer populair in Rusland, de artiesten vaak favoriet. Het land stond negen keer in de top-3, in 2008 won zanger Dima Bilan met ‘Believe’. In 2021 deed Rusland voor het laatst mee, in Rotterdam. De Tadzjiekse zangeres Manizha zong toen het feministische ‘Russian Women’.

De leiding van Eurovisie wil het festival graag vrijwaren van politiek. Het gaat immers om een vriendschappelijke zangwedstrijd, en om de verbroedering der volkeren. Maar politiek houd je niet buiten en speelt eigenlijk altijd een rol. Conflicten rond Rusland hoorden daarbij. Sinds de Russische antihomowetten van 2013 werden Russische zangers bijvoorbeeld steevast begroet met boe-geroep – reden voor de organisatie om boe-onderdrukkers te installeren, die de boeroepers overstemden met ingeblikte juichers.

In 2009 werd het discolied van Georgië, ‘We Don’t Wanna Put In’, geweigerd omdat hierin president Poetin zou worden beledigd. In 2016 werd het Oekraïense liedje ‘1944’ wel goedgekeurd. Dat gaat over de deportatie van de Krim-Tartaren door Sovjetleider Stalin – een verwijzing naar de inname van de Krim in 2014 door Rusland. Oekraïne won dat jaar. Ook in 2022 won dat land, vermoedelijk dankzij het conflict met Rusland.

Ruslandkenner Hubert Smeets zei tegen NOS Nieuws dat deelname aan het Eurovisie Songfestival in het verleden uitdrukte dat Rusland graag bij Europa wilde horen. Sinds de oorlog in Oekraïne, en de hierop volgende boycots, staat het land geïsoleerd. „Dit is een poging om te laten zien aan de bevolking dat Rusland er buiten Europa wel toe doet. Ze zijn bijna overal van afgesneden.”

Het nieuwe Russische songfestival doet denken aan de Sovjettijd. Van 1969 tot 1980 was er een songfestival voor communistische landen dat ook Intervision heette. Dat is volgens Smeets geen toeval: „Rusland beschouwt zich als de opvolger van de Sovjet-Unie. Ze appelleren daarmee aan de naoorlogse tijd tot 1990 toen de Sovjet-Unie een wereldmacht was.”