De negentienjarige Helmi Hirez maakte de afgelopen maanden talloze verschrikkingen mee. Zaterdag was hij opnieuw getuige van de gevolgen van een Israëlische luchtaanval, dit keer op al-Mawasi. „Een ezelkar bracht steeds opnieuw dekens met daarin stukken vlees. Meer was er niet van mensen over”, vertelt hij enkele uren later telefonisch vanuit Gaza. Kort na de aanval stond hij bij tenten van de Palestijnse Rode Halve Maan, waar gewonden en doden naartoe werden gebracht. Op karren, bij gebrek aan ambulances.
„Het nieuws over een mogelijk staakt-het-vuren volgden we de afgelopen dagen op de voet, en toen gebeurde dit bloedbad”, zegt Hirez. Hij komt uit Gaza-stad en vluchtte achtereenvolgens naar Rafah en al-Mawasi. Tijdens verschillende bombardementen op Rafah verloor hij eerst veertien familieleden en toen zijn moeder. Met zijn vader, tweelingbroer en zus verblijft hij sinds enige maanden in een tent in al-Mawasi. „We kunnen nergens anders heen. Een veilige plek bestaat niet in Gaza.”
Zaterdagochtend voerde Israël luchtaanvallen uit op al-Mawasi, een gebied in Gaza ten westen van Khan Younis waar zeker een miljoen ontheemden veelal in tenten verblijven. Volgens de Gazaanse gezondheidsautoriteiten zijn er zeker 90 doden en 300 gewonden gevallen. Door Israël was het gebied eerder tot zogenaamde ‘humanitaire zone’ verklaard, volgend op ‘evacuatiebevelen’ voor andere gebieden in Gaza.
Militaire leider Hamas
Volgens Israël was de aanval bedoeld om de militaire leider van Hamas, Mohammed Deif, uit te schakelen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de planning van de aanval op 7 oktober in Israël. Ook Rafa Salama, een Hamas-commandant in Khan Younis, was volgens het Israëlische leger doelwit. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei op zaterdagavond dat nog niet duidelijk is of Deif is gedood. Het Israëlische leger maakte zondag bekend dat Salama is gedood, maar zegt naar Deif nog onderzoek te doen.
Hamas-leider Khalil al-Hayya zei echter tegen nieuwszender Al Jazeera dat Deif nog in leven is. Hamas noemde de Israëlische beweringen dat het hun leiders aanviel „vals”, en een legitimatie voor de aanval op al-Mawasi. Zondag vertelde een Hamas-functionaris aan persbureau AFP dat Hamas zich terugtrekt uit de indirecte onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Israël. De terugtrekking werd later op zondag echter ontkend door het politieke bureau van Hamas.
Er kwamen binnen korte tijd 130 gewonden binnen, terwijl alle 38 eerste hulp-bedden al bezet waren
Na de aanval op zaterdag stroomde het nog maar beperkt functionerende Nasser-ziekenhuis in Khan Younis vol met gewonden. Directeur van UNRWA in Gaza, Scott Anderson, bezocht die middag het ziekenhuis. „Het was een van de vreselijkste dingen die ik de afgelopen maanden in Gaza heb gezien”, vertelt hij telefonisch aan NRC. „Ik zag een twaalfjarige met een dubbele amputatie. Een gewonde peuter. Twee meisjes die verlamd waren. Gewonde en getraumatiseerde ouders. Hen was verteld dat het veilig zou zijn.”
De situatie in het ziekenhuis was „heel chaotisch”, zegt Anderson. „Er kwamen binnen korte tijd 130 gewonden binnen, terwijl alle 38 eerste hulp-bedden al bezet waren.” Er is een gebrek aan ontsmettingsmiddelen, prothesen, hygiëne en ventilatie door gebrek aan brandstof en elektriciteit.
Lees ook
Ook in Gaza-Stad laait de strijd weer op na terugkeer Hamas
De Nederlandse Abed Al Attar (33) uit Almere, die al sinds oktober vastzit in Gaza, hoorde zaterdag vanuit het nabijgelegen Deir al-Balah, waar hij met 16 familieleden in een half kapot huis verblijft, de bommen op al-Mawasi vallen. Onlangs was er nog een bombardement vlakbij hun huis. „Het voelt alsof ik ieder moment kan doodgaan”, zegt hij telefonisch.
Op zaterdag werden bij een Israëlische luchtaanval op het al-Shati-vluchtelingenkamp in Gaza-Stad 20 mensen gedood. Zondagochtend vielen er bij een nieuw bombardement op Gaza-Stad 17 doden en 50 gewonden.