Rouwstoet Desi Bouterse vertrokken uit Leonsberg

In een witte lijkwagen vertrok het lichaam van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse rond half negen lokale tijd (12.30 Nederlandse tijd). Het startpunt was het huis van Bouterse in Leonsberg, dat in Paramaribo ligt, terwijl de wagen vervolgens in wandeltempo naar allerlei belangrijke plekken in de stad rijdt, zoals het kantoor van zijn partij Nationale Democratische Partij (NDP). Tijdens de rouwgang worden bloemen op de door mensen omringde lijkwagen gegooid.

Later op zaterdag is de uitvaart van de voormalige president, maar nog voor de witte wagen Leonsberg verliet, mochten – naast familie en intimi – drie mensen al afscheid nemen van Bouterse, schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein zitten hun straf uit voor het medeplegen van de Decembermoorden in 1982. Bouterse kreeg daar zelf twintig jaar cel voor. De drie gedetineerde mannen werden na hun afscheid in de aula van het mortuarium waar Bouterse lag, teruggebracht naar de gevangenis.

De kist, door oud-militairen gehuld in een Surinaamse vlag, werd later die ochtend de witte lijkwagen ingedragen. Dat was te zien op een livestream die de NDP uitzendt. Hoewel de vlaggen halfstok hangen op alle regeringsgebouwen heeft Bouterse geen staatsbegrafenis gekregen, zal er geen militaire ceremonie plaatsvinden en is er geen periode van nationale rouw. De NDP heeft de uitvaart echter zelf groot aangepakt. Zo zei de ondervoorzitter van de partij, Ramon Abrahams, eerder tegen NRC, dat de uitvaart de grootste wordt die Suriname ooit heeft meegemaakt.

Na de rouwgang, een rit van ongeveer 4o kilometer die ook langs plekken zoals het Kabinet van de President en de Nationale Assemblee komt, zal de lijkwagen rond vijf uur Nederlandse tijd aankomen bij het partijcentrum. Daar wordt het lichaam naar Surinaams gebruik opgebaard en wordt er een rouwdienst gehouden. „We willen zoveel mogelijk mensen de ruimte bieden om de laatste eer te bewijzen voordat de crematie zal plaatsvinden”, zei Abrahams. De president van Suriname, Chan Santokhi, zal niet aanwezig zijn op de uitvaart.

Desi Bouterse overleed op 25 december aan een leverkwaal als gevolg van chronisch drankgebruik. Hij was voortvluchtig na zijn veroordeling voor de Decembermoorden. De moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse liet diepe sporen na in Suriname. Sunil Oemrawsingh, een nabestaande en voorzitter van de Stichting 8 December 1982 zei eerder tegen NRC opgelucht te zijn dat Bouterse geen staatsbegrafenis heeft gekregen.