Ronan de Californische zeeleeuw is een ritmekoningin (maar niet beter dan een professionele drummer)

Een zeeleeuw verslaat ongetrainde mensen als het aankomt op ritmegevoel. Amerikaanse biologen beschreven de kunsten van Ronan, een 15 jaar oude zeeleeuw. Al vanaf dat ze drie jaar oud was toen binnenkwam als opvangdier bij het Santa Cruz’s Long Marine Laboratory, liet ze zien dat ze de kunst verstond van head bobbing, een soort headbangen op de maat van de muziek (‘Boogie Wonderland’) of een metronoom.

De onderzoekers besloten haar prestaties eens nauwkeurig te vergelijken met tien menselijke vrijwilligers, die vooraf aangaven geen muzikale training te hebben genoten. De head bobbing van Ronan werd vergeleken met neerwaartse armbewegingen van de proefpersonen op de maat van verschillende ritmes, variërend van 80 tot 120 beats per minute. Ronan bleek even goed of zelfs beter dan zijn menselijke rivalen, en daarmee werd de zeeleeuw deze maand wereldnieuws.

Maar is het ritmegevoel van deze zeeleeuw wel zo uniek in het dierenrijk? Toevallig rond de tijd dat Ronan geboren werd verscheen er in Current Biology een analyse van de headbobbende papegaai Snowball, die keurig het ritme van verschillende soorten muziek wist te volgen. Als de muziek langzamer of sneller werd gezet, paste Snowball zijn ritme aan.

Zeeleeuw Ronan verslaat papegaaien als Snowball echter in consistentie en precisie, voert het nieuwe artikel aan. Met andere woorden: Ronan weet beter maat te houden. De synchronisatie van haar bewegingen met ritmisch geluid evenaart het vermogen van mensen, schrijven de auteurs. Maar dat lijkt al te veel eer; tegenover een professionele drummer zou Ronan het zeker afleggen.