Roemeense aanklagers willen dertig dagen huisarrest voor Andrew Tate

Andrew Tate krijgt zeker dertig dagen huisarrest terwijl hij wordt onderzocht door autoriteiten in Roemenië. Aanklagers in dat land hebben daartoe volgens persbureau Reuters een verzoek ingediend, nadat op woensdag een inval werd gedaan bij de woning van Tate. De 37-jarige influencer maakt deel uit van een groep die wordt verdacht van onder meer mensenhandel, witwassen en seks met een minderjarige. Tegen de rest van die groep wordt dertig dagen voorarrest geëist.

Volgens de autoriteiten zouden twee verdachten via de ‘loverboy’-methode pornografisch materiaal van tientallen slachtoffers hebben bemachtigd, dat ze vervolgens voor in totaal bijna drie miljoen dollar verkochten. Het minderjarige slachtoffer was 15 jaar toen een of meerdere verdachten seks met haar hadden.

Naast de woning van Tate vonden op drie andere plekken huiszoekingen plaats door Roemeense agenten, gespecialiseerd in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Later op donderdag wordt definitief besloten over het huisarrest en de preventieve detentie. Tate en zijn woordvoerders hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Reisverbod na eerdere aanklacht

Tegen Tate en zijn broer was al een reisverbod opgelegd, waardoor ze Roemenië niet mochten verlaten. Dat reisverbod was opgelegd in 2023, toen Tate, zijn broer Tristan en twee Roemeense vrouwen werden aangeklaagd voor mensenhandel, seksuele uitbuiting, verkrachting en lidmaatschap van een criminele organisatie. Nadat Tate het reisverbod kreeg, kwam onder meer FvD-leider Thierry Baudet bij hem op bezoek.

De Amerikaan heeft een aanhang van miljoenen, vaak jonge mannen, die hem volgen vanwege zijn promotie van een zeer masculiene levensstijl. Tate zegt zelf een vrouwenhater te zijn en is een belangrijke stem in de conservatief-rechtse hoek.