„Ik begrijp niets van minimalisme,” begint een beroemde quote van Roberto Cavalli. „Het is zo beleefd en saai. Als je wil dat niemand je opmerkt, moet je maar thuisblijven en je eigen groente verbouwen.”
Want in de kleren van de vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden ontwerper kun je onmogelijk onopgemerkt over straat. Vijftig jaar lang maakte hij collecties vol uitbundige dierenprints, met glitterstenen beplakte spijkerbroeken en jurken die zoveel mogelijk blote huid tonen. Altijd glamoureus, overdadig en sexy.
Roberto Cavalli werd geboren in 1940 in een buitenwijk van Florence. Zijn vader was opzichter in de mijnbouw, zijn moeder naaister. Hij was pas drie toen zijn vader in 1944 samen met 191 andere onschuldige burgers werd doodgeschoten als vergeldingsactie van de nazi’s voor een aanval van Italiaanse verzetsstrijders. Na de middelbare school besloot Cavalli, geïnspireerd door zijn opa – een kunstenaar wiens werk te zien was in het Florentijnse Uffizi-museum – naar de kunstacademie te gaan. Daar ontdekte hij een liefde voor textieldesign.
Patent
In 1970 patenteerde hij een zelf uitgevonden techniek waarmee hij op leer kon printen. In datzelfde jaar gaf hij zijn eerste modeshow in Parijs, waarin hij ook veel patchworks van verschillende materialen liet zien. Die destijds vernieuwende technieken leverden hem ontwerpopdrachten van modehuizen als Hermès en Pierre Cardin op. De bohémienne uitstraling van zijn collecties sloot perfect aan bij de hippie-esthetiek van de vroege jaren zeventig. Toen Cavalli in 1972 in Saint Tropez zijn eerste eigen winkel opende, trok dat actrices als Brigitte Bardot en Sophia Loren. De rest van zijn leven werd hij omarmd door beroemheden. Jennifer Lopez, Lenny Kravitz, Beyoncé, Madonna en Victoria Beckham staken zich op rode lopers en tijdens optreden veelvuldig in Cavalli.
Halverwege de jaren negentig kreeg hij ook buiten Europa bekendheid, vooral dankzij zijn revolutionaire spijkerbroeken. In 1994 – de hoogtijdagen van de designerjeans, toen modeliefhebbers kapitalen aan denim uitgaven – was hij de eerste die gezandstraalde broeken vol slijtageplekken liet zien. Het jaar daarop besloot hij als eerste ontwerper lycra in zijn spijkerbroeken te verwerken, waardoor ze ongeëvenaard strak en sexy waren. Vanaf dat moment breidde hij zijn modehuis elk jaar verder uit. Er kwam ondergoed, kinderkleding, parfums, een huisdierenlijn, restaurants, zonnebrillen en een eigen wodka.
Paarse helikopter
Cavalli’s levensstijl was minstens zo flamboyant als zijn collecties. Zijn dertien hectare tellende landgoed net buiten Florence, waar hij de meeste tijd doorbracht, telde een verzameling Ferrari’s, een wijngaard, racepaarden, papegaaien, een aap en een tijger. Hij bestuurde graag zijn eigen iriserend paarse helikopter en bezat een eveneens paarse jacht.
Cavalli trouwde en scheidde tweemaal. Zijn tweede vrouw, Eva Duringer, leerde hij kennen toen hij in 1977 jurylid was bij de Miss Universe-verkiezing. Ze werd tweede. Zijn zesde kind kreeg hij pas vorig jaar, met het 46 jaar jongere model Sandra Nilsson met wie hij sinds 2014 samen was.
In 2013 trad hij af als creatief directeur. In 2014 maakte het modehuis voor het eerst verlies. Een jaar later werd 90 procent van de aandelen verkocht aan een Italiaanse private equitey-investeerder. In 2019 vroeg het bedrijf in Italië faillissement aan, waarna het werd overgenomen door een investeerder uit Dubai. De laatste jaren staat de Italiaanse ontwerper Fausto Puglisi aan het roer. Die noemde Cavalli na zijn overlijden op Instagram „een leeuw” en „een rockster”. „Je was ongetemde vrijheid!”
Modeontwerper Giorgio Armani – weliswaar ook Italiaan, maar als minimalist de grote tegenhanger van Cavalli – was een van de eersten die een statement uitbracht. „Roberto was een echte kunstenaar, wild en wonderbaarlijk in zijn gebruik van prints, met het talent fantasie om te zetten in verleidelijke kleding.”