RIVM: zwemplas nabij Chemours-fabriek niet veilig voor kinderen

Vervuiling De zwemplas in Dordrecht was in afwachting van de resultaten van het RIVM-onderzoek al gesloten en blijft dat tot ten minste 1 oktober.
Zwemmen was in afwachting van de resultaten van het onderzoek al niet mogelijk in de natuurplas.
Zwemmen was in afwachting van de resultaten van het onderzoek al niet mogelijk in de natuurplas. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

De zwemplas Merwelanden nabij de Chemours-fabriek in Dordrecht bevat zo’n hoge concentratie van de kankerverwekkende stof PFAS dat zwemmen voor kinderen er niet veilig is. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bekendgemaakt, naar aanleiding van een onderzoek dat het sinds halverwege juli uitvoerde. De plas was al gesloten in afwachting van de resultaten. Ten minste tot 1 oktober blijft dat zo.

Als kinderen vijfentwintig dagen per jaar zwemmen in de zwemplas – de rekenhoeveelheid van het RIVM – krijgen ze de helft van de toelaatbare inname van PFAS binnen. Omdat PFAS zo wijdverspreid is dat mensen het ook al binnenkrijgen via bijvoorbeeld hun eten en drinken, wordt daarmee de totale toelaatbare inname overschreden. Voor volwassenen wordt de grens overschreden wanneer zij dagelijks zwemmen in de plas.

PFAS is een giftige stof die decennialang door chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) werd geloosd vanuit de teflonfabriek in Dordrecht de omgeving in, waardoor het in het grondwater terechtkwam. Dat wist het bedrijf al dertig jaar, maar het loog over de risico’s. Totdat onderzoeksjournalistiek programma Zembla bewees dat het bedrijf zich schuldig maakte aan de vervuiling.

Lees ook: Chemiebedrijf DuPont kende risico’s van PFAS al decennia en zweeg