Rijksten in Nederland zijn andermaal rijker geworden, blijkt uit de Quote 500

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn het afgelopen jaar opnieuw rijker geworden. Ook steeg het aantal miljardairs opnieuw, van 47 tot 51. Dat blijkt uit de door zakenblad Quote jaarlijks gepubliceerde Quote 500. De rijkste Nederlanders zijn dit jaar 4,7 procent meer vermogend dan in 2022, ze hebben samen een recordvermogen van 241 miljard euro. Het afgelopen jaar hadden de vijfhonderd rijksten nog een vermogen van 230 miljard euro.

Zo’n 70 procent van de vijfhonderd rijksten zag zijn vermogen stijgen. Ook steeg de ondergrens van de lijst met 5 miljoen naar 125 miljoen euro. Dat is het vermogen van Prins Bernard, die vooral bekendstaat als opkoper en verhuurder van panden, maar een groot deel van zijn vermogen te danken heeft aan zijn softwarebedrijf Levi9. Vorig jaar stond Formule 1-coureur Max Verstappen nog op plek 500, maar hij steeg naar de 428ste plaats met een geschat vermogen van 150 miljoen euro. Verstappen woont in Monaco en hoeft daarom geen inkomstenbelasting te betalen.

Van de rijkste Nederlanders werden er 54 minder rijk. Een aantal van hen werd volgens Quote geraakt door de koersval van het aandeel van betaaldienstverlener Adyen. Het kostte prinses Mabel meer dan de helft van haar vermogen, dat nog altijd 330 miljoen euro bedraagt. Taco en Ties Carlier, de oprichters van VanMoof, zijn vanwege de ineenstorting van hun bedrijf verdwenen uit de lijst.

Ongewijzigde top 3

Stijn Vos, topman van Esdec, is met een gestegen vermogen van 368,8 procent naar 750 miljoen euro de grootste groeier. Hij profiteert volgens Quote alvast van de voorgenomen beursgang van zijn bedrijf, dat montagesystemen voor zonnepanelen maakt. De hoogste nieuwe binnenkomer is Hans de Haard, die met het Belgische bio-techbedrijf Argenx onder meer medicijnen voor mensen met een spierziekte maakt. Hij staat op plek 151 met een vermogen van 350 miljoen euro.

Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken voert de lijst nog altijd aan. Haar vermogen daalde enigszins, van 12,8 miljard naar 12,6 miljard euro. Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg en Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, volgen met vermogens van respectievelijk 6,2 miljard en 5,8 miljard euro.