Rheden ziet een McDrive niet zitten. (Maar kan er niets tegen doen)

De huizen in de omgeving schijnen al in waarde te zijn gedaald. Logisch, zeggen omwonenden, want wie wil er nu naast een McDrive wonen? De gemoederen lopen hoog op in Rheden, ten oosten van Arnhem, net buiten het nationaal park Veluwezoom, een Europees beschermd natuurgebied.

Zowat een half jaar geleden kwam het de omwonenden bij toeval ter ore dat McDonald’s het bestaande Chinese restaurant China Palace wil vervangen door een vestiging van hun fastfoodrestaurant, inclusief een McDrive. Arlette Groenewoud: „Mijn kinderen hadden het op school gehoord. Een idioot plan, leek mij, leek mij, en ik geloofde het eerst niet. We zijn op onderzoek uitgegaan. En de volgende dag stond het inderdaad in de krant.”

Groenewoud is eigenaar van een kleinschalig vakantiepark op de Posbank, het hoogste punt van de Veluwezoom. Ze nam het initiatief voor een petitie die al ruim veertienduizend keer is ondertekend. „Dat hier midden in de natuur een McDonald’s komt zonder dat een gemeente daar iets tegen doet, staat voor de verloedering van onze leefomgeving”, zegt ze.

Eigenaar vakantieparkArlette Groenewoud Een idioot plan leek mij, en ik geloofde het eerst niet

Buurvrouw Stephanie Alexander: „Dit plan slaat als een tang op een varken. We zitten hier aan een bosrand. We zijn vanuit de Randstad terug naar hier verhuisd vanwege de natuur, de rust, het groen. En straks heb ik ineens zicht op een McDrive.”

Groenewoud: „Als we de snelweg afrijden naar onze huizen, rijden we het groen tegemoet. Dat voelt trots. Straks is het eerste wat iedereen tegenkomt licht, lawaai en zwerfafval, kortom alles wat wij niet willen.”

Beeldhouwer Anketien van Zellingen, die schuin tegenover het huidige China Palace woont, verwacht een grote toename van stikstofuitstoot door het verkeer, nota bene naast een beschermd natuurgebied. „Terwijl de stikstofuitstoot hier nu al hoog is, en de gemeente juist maatregelen wil nemen om die te verminderen.”

‘Overvallen’

Verantwoordelijk wethouder Paul Hofman (GroenLinks) vindt het maar al te spijtig, reageert hij, dat zijn gemeente de aanvraag alleen kan toetsen aan bestaande regelgeving. „We maken ons grote zorgen om de overlast voor omwonenden, schade aan de natuur, de veiligheid van het verkeer en zwerfvuil, maar we kunnen weinig doen. Dat is een dilemma.” Wel heeft de gemeente de provincie Gelderland gevraagd nader onderzoek te doen naar de effecten van de uitstoot van stikstof op de omliggende natuurgebied. „Dat zou een weigeringsgrond kunnen zijn.”

De wethouder stelt dat hij zich „overvallen” heeft gevoeld door de aanvraag van de vergunning door McDonald’s. Maar hoe valt dit te rijmen met het feit dat de plannen maanden eerder door de gemeentelijke welstandscommissie waren beoordeeld? Hofman: „De welstandscommissie heeft via een projectontwikkelaar een schets gekregen van het gebouw zonder te weten dat het restaurant zou worden geëxploiteerd door McDonald’s. Pas veel later werd dat duidelijk.”

Wat de wethouder „een terecht punt van kritiek” vindt, is dat Rheden net als veel andere gemeenten werkt met bestemmingsplannen die niet specifiek zijn. Zo wordt daarin geen onderscheid gemaakt tussen een „klein lunchrestaurant” en „intensieve horeca” zoals een McDonald’s. „Dat is een kwetsbaarheid en ook een les voor de toekomst: wees duidelijk en specifiek.”

En wat vindt hij van de kritiek van de actievoerders dat de gemeente in gebreke is gebleven bij het actualiseren van het bestemmingsplan, als gevolg waarvan komst van het restaurant wellicht niet verboden kan worden? De wethouder: „Dat klopt niet. Het huidige bestemmingsplan is vijftien jaar oud maar heeft geen invloed op beleid ten aanzien van natuurgebieden zoals Veluwezoom, aangezien die onder het beheer van de provincie vallen.”

Een groepje actievoerders protesteert tegen de komst van McDonald’s.
Foto Dieuwertje Bravenboer

De leden van actiegroep ‘Geen Rheden voor de Mac’ wonen langs een weg die overdag behoorlijk druk is door forensen, scholieren en recreanten. Maar ’s avonds en ’s nachts heerst weldadige rust en duisternis, vertellen ze, en dan nemen ze geregeld zeldzame diersoorten waar. „We zien edelherten. Een das. Een wolf. Een ringslang. Roofvogels. Reeën. En vleermuizen”, vertelt Anketien Van Zellingen.

Stephanie Alexander: „Onze buurman heeft jaren geleden op verzoek van de gemeente zijn tuinverlichting ’s nachts uitgezet, omdat die verstorend werkte voor vleermuizen. Ook het fietspad wordt verlicht met zacht groen licht om het wild zo min mogelijk te storen. En McDonald’s mag dat straks allemaal wel verlichten?”

De verontwaardiging is groot, bij direct omwonenden, mensen uit de wijdere omgeving, en natuurliefhebbers. Van Zellingen: „De boeren doen hier hun best om wilde bloemen te zaaien en de bijenpopulatie in stand te houden. Straks gooien de bezoekers hun afval op straat en ook in het bos.”

Geen oversteekplaatsen

Ook de verkeersveiligheid zit de omwonenden hoog. „We kunnen nu al moeilijk oversteken”, zegt Van Zellingen. „Er staan hier regelmatig files.” Dat zal alleen maar erger worden want, zeggen de tegenstanders, een vestiging van McDonald’s zal een veelvoud van het aantal gasten trekken van het huidige Chinese restaurant.

Het zal leiden tot een enorme toename aan verkeersbewegingen, zegt Alexander. Waar nu volgens de omwonenden dagelijks zesduizend auto’s en 2.600 fietsers van de weg gebruik maken, zullen daar straks volgens hen ongeveer duizend verkeersbewegingen bij komen.

Alexander: „Deze weg is nu al niet heel veilig. Er gaan heel veel scholieren vanuit de omliggende dorpen over deze weg naar Arnhem. Als ze terugkeren, willen ze oversteken om daar een hamburger te eten. Terwijl er geen oversteekplaatsen en voetpaden zijn. En terwijl de auto’s over dat fietspad naar de McDrive rijden.”

De omwonenden beschuldigen McDonald’s ervan onjuiste gegevens over de aantallen gasten, verkeersbewegingen en over de natuur te verstrekken.

Van Zellingen: „Er is hier een meneer komen kijken of hier vleermuizen zijn. ’s Middags. En die constateert dan dat hier geen vleermuizen zitten. Dat is belachelijk.” De actievoerders laten nu zelf een ander onderzoek doen.

Chinees restaurant China Palace. Op deze plek wil McDonald’s een McDrive bouwen.
Foto Dieuwertje Bravenboer

‘Gemak dient de mens’

Wethouder Hofman op zijn beurt, beschuldigt McDonald’s ervan dat het bedrijf bewust snel voor de invoering van de Omgevingswet dit jaar de vergunning heeft aangevraagd. „De oude wet is rigide en bekend. De nieuwe wet geeft burgemeester en wethouders meer bewegingsruimte om af te wijken van de regels. Daar heeft men niet op willen wachten.”

Daarnaast constateert de wethouder dat McDonald’s ook elders in Gelderland en Overijssel aanvragen heeft gedaan. „Het lijkt erop dat McDonald’s z’n strategie heeft gewijzigd en dichter bij woonkernen wil gaan zitten.”

Van deze veronderstellingen klopt heel weinig, stelt een woordvoerder van McDonald’s Nederland. „De vergunning in Rheden is vorig jaar aangevraagd omdat dit nu eenmaal zo uitkwam”, meldt ‘impact director’ Dolly van den Akker. En dat het bedrijf streeft naar meer vestigingen dicht bij woonkernen, is „geen strategie”.

McDonald’s telt in Nederland 263 vestigingen, waarvan 141 met een McDrive. Van den Akker: „Wij zijn op zoek naar locaties waar al een horecavergunning op zit. Ze moeten bovendien goed bereikbaar zijn, want gemak dient de mens. Natuurlijk weten we dat omwonenden zorgen hebben, daarover willen wij graag in gesprek. We weten dat een petitie veertienduizend keer is ondertekend. Maar komen al die ondertekenaars uit de omgeving van Rheden? Er zijn ook veel consumenten die graag bij ons komen eten. We hebben heel veel fans.”