Renners komen op voor hun veiligheid

Wielrennen Vuelta-winnaar Remco Evenepoel en anderen protesteerden met succes tegen gevaarlijke situaties in het openingsweekend.
De Deense renner Andreas Kron wint de tweede rit in de Ronde van Spanje. Foto Pau Berrera/AFP

De Deense renner Andreas Kron wint de tweede rit in de Ronde van Spanje.

Foto Pau Berrera/AFP

Het was een finishfoto vol symboliek van de Deen Andreas Kron, die na het winnen van de tweede etappe in de Vuelta zijn wijsvingers naar de hemel priemde. Eerbetoon aan zijn ploeggenoot Tijl De Decker (22), een paar dagen eerder overleden na een ongeluk tijdens een training in België. De ritwinst vormde het sluitstuk van een eerste Vuelta-weekend dat werd gedomineerd door één thema: veiligheid.

„Schandalig” en „te belachelijk voor woorden”. Zelfs nadat Remco Evenepoel er een nachtje over had geslapen, had de eindwinnaar van vorig jaar geen goed woord over voor de hectische ploegentijdrit van zaterdag. Bizarre beelden van gevaarlijke situaties op een nat en bochtig stratencircuit in Barcelona. Teams die ook nog eens nagenoeg in het donker moesten starten, met alle extra risico’s van dien.

„Als we met evenveel licht rijden als DSM-Firmenich doen we mee om te winnen”, aldus Evenepoel zondagochtend bij de Belgische tv-zender Sporza, voorafgaand aan de tweede etappe. Nu had hij met zijn ploeg Soudal-Quickstep in het donker geen risico’s genomen en zes seconden verloren op het eerder gestarte DSM. Jumbo-Visma zag de achterstand mede door een lekke band van Jonas Vingegaard zelfs oplopen tot 32 seconden. En voor Laurens De Plus van Ineos was de Vuelta direct over, nadat hij bij een val zijn heup brak. „De organisatie had moeten weten dat het gevaarlijk kon zijn”, vond Evenepoel. „Ze moeten aan de veiligheid van de renners denken.”

Maar bij de start van de tweede etappe stond de Belgische favoriet voor de eindzege opnieuw lijnrecht tegenover wedstrijdorganisator ASO. Hij pleitte er net als Ineos-kopman Geraint Thomas voor om in de finale van de kletsnatte etappe – vol gevaarlijke afdalingen en rotondes – geen tijdverschillen door te rekenen voor het klassement. Dit om het risico op valpartijen zo klein mogelijk te houden. In eerste instantie wilde ASO niet verder gaan dan de tijdsverschillen op te nemen op de Montjuïc, 3,6 kilometer voor de finish. „Respectloos”, vond Evenepoel. In zijn ogen bleef de finale te gevaarlijk.

Uiteindelijk bond de organisatie onder druk van de renners in, en werd tijdens de etappe alsnog besloten op negen kilometer voor de finish geen tijdsverschillen meer te rekenen. Noodweer onderweg zorgde voor een chaotisch wedstrijdverloop. Na valpartijen van onder meer Primoz Roglic besloot het peloton rustig aan te doen en geen risico’s meer te nemen. Daardoor kwam een groepje vluchters als eerste bij het punt van de tijdsopname op negen kilometer voor de streep, van wie de Spanjaard Andrea Piccolo (EF-EasyPost) de leiderstrui overnam van de eerder gevallen klassementsleider Lorenzo Milesi.