Renée Soutendijk wint Gouden Luipaard voor beste actrice op filmfestival Locarno

Filmfestival Locarno Op het filmfestival van Locarno zijn zaterdag de Gouden Luipaarden uitgereikt. Actrice Renée Soutendijk werd gekroond tot beste actrice voor haar rol in ‘Sweet Dreams’ van Ena Sendijarević. De hoofdprijs was voor de Iraanse film ‘Critical Zone’.

Actrice Renée Soutendijk is op het filmfestival van Locarno bekroond met een Gouden Luipaard voor haar rol in het in Nederlands-Indië gesitueerde ‘Sweet Dreams’
Actrice Renée Soutendijk is op het filmfestival van Locarno bekroond met een Gouden Luipaard voor haar rol in het in Nederlands-Indië gesitueerde ‘Sweet Dreams’

Actrice Renée Soutendijk is zaterdag op het filmfestival van Locarno bekroond met een Gouden Luipaard voor haar rol van matriarch Agathe in het in Nederlands-Indië gesitueerde Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević. De film beleefde zijn wereldpremière op het Zwitserse festival voordat hij deze week te zien is op het filmfestival van Sarajevo en later doorreist naar Toronto. Daarna opent de tweede film van Sendijarević eind september het Nederlands Film Festival in Utrecht. Sendijarević, bekend van het ook internationaal succesvolle Take Me Somewhere Nice over een Bosnisch meisje dat terugreist naar haar geboorteland, mocht in Locarno tevens de prijs van de jeugdjury in ontvangst nemen.

De hoofdprijs van het festival ging naar de Iraanse film Critical Zone van Ali Ahmadzadeh. Kort voor de wereldpremière van de film over een drugsdealer in de onderwereld van Teheran werd er door de Iraanse autoriteiten druk uitgeoefend op het festival en regisseur Ahmadzadeh om de film uit de competitie terug te trekken. Gedoodverfde winnaar Do Not Expect Too Much from the End of the World van de Roemeense regisseu Radu Jude ging naar huis met de Speciale Juryprijs.

‘Agathe is aartslui en manipulatief, maar ze gaat nog liever dood dan haar privileges op te geven’

Sweet Dreams is na oorlogsavonturenfilm De Oost (2020) van Jim Taihuttu opnieuw een hedendaagse Nederlandse film die een kritische kijk op het Nederlandse koloniale verleden ontwikkelt. De film speelt zich af op een suikerplantage in Nederlands-Indië rond 1900, kort na de opkomst van de nationale beweging en valt op door z’n opmerkelijke, gestileerde stijl en Alex van Warmerdam-achtige dialogen. In de internationale pers werd de film al geprezen om zijn genuanceerde kijk op alle personages.

„Geen slachtoffers en geen bad guys”, zegt ook Soutendijk in Locarno. Haar personage Agathe is eerder tragikomisch: „Agathe is iemand die verslaafd is geraakt aan haar positie en die koste wat het kost wil behouden. Ze manipuleert, is aartslui, opportunistisch, en waarschijnlijk heeft het verblijf in de tropen ook iets met haar mentale staat gedaan. Ze gaat nog liever dood dan haar privileges op te geven. Toch heb ik ook met haar te doen. Ze is eenzaam en verveeld en ziet overal spelletjes en complotten.”

Renée Soutendijk in ‘Sweet Dreams’
Foto Bram van Woudenberg/ LemmingFilm

Het absurdistische en nachtmerrieachtige Sweet Dreams is de eerste grote internationale speelfilm waarin Soutendijk weer te zien is. Ze brak in de jaren tachtig door met rollen in Spetters en De vierde man van Paul Verhoeven, en had een onvergetelijke rol in het feministische kostuumdrama Van de koele meren des doods. Recentelijk speelde ze in tv-series Moordvrouw en Centraal Medisch Centrum. Soutendijk prijst de flair en durf van regisseur Sendijarević om geen traditioneel kostuumdrama te hebben willen maken: „De film kijkt met bizarre humor naar een van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Dat werkt met name voor een jongere generatie denk ik beter dan een historische film. Het absurdisme, de vervreemdende situaties die extreem en ‘larger than life’ zijn waren niet alleen heel bevrijdend om te spelen, maar omdat we niet in het realisme blijven steken, ontstaat er voor een toeschouwer ook alle ruimte om zelf na te denken en de lijnen uit de film naar het heden door te trekken.”

Andere Nederlandse producties die zich bezighouden met de gevolgen van het koloniale verleden van Nederland waren te zien in de festivalsectie ‘Open Doors’, dat de komende jaren een showcase is voor film Latijns-Amerika en de Caribbean. Daar werd Je kan toch lezen (2018) vertoond van Ananta Khemradj, die zich afvraagt waarom haar generatiegenoten zo weinig van hun eigen geschiedenis weten, evenals Hidden World (2018) van Kenrich Cairo, die zijn eigen Marron-achtergrond voor de toekomst wil vastleggen.