Rekenkamer: begroting voor asielopvang is structureel te laag

Opvangkosten Het afgelopen jaar verwachtte het kabinet 500 miljoen euro uit te geven aan asielopvang, maar halverwege het jaar bleek er ruim 1 miljard meer nodig te zijn. De uitgaven zijn volgens de Algemene Rekenkamer de afgelopen 23 jaar 21 keer te laag begroot.

Het centrale opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Het centrale opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Foto Kees van de Veen

De staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid hebben de afgelopen 23 jaar de uitgaven voor asielopvang structureel te laag ingeschat. Het afgelopen jaar was er mede vanwege de asielcrisis zelfs ruim 1 miljard euro meer nodig dan op Prinsjesdag begroot, de grootste uitschieter sinds 2015. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Algemene Rekenkamer, die onder meer de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid controleert.

De Rekenkamer stelt dat het tekort vaak volgt op nieuwe opvangcrises, die volgens haar deels ontstaan door overheidsbeleid. Volgens de Rekenkamer zijn de opvangkosten vooral hoog wanneer opvanglocaties na eerdere sluiting met spoed heropend moeten worden, omdat er meer asielzoekers komen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zou vervolgens constant in crisismodus zijn, omdat het te weinig geld krijgt en steeds op zoek moet naar extra plekken.

De instelling waarschuwt al 28 jaar op rij voor het structurele begrotingstekort, maar ziet desondanks niet dat het ministerie van Justitie en Veiligheid de financiële huishouding verbetert. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) en het COA zouden volgens de Rekenkamer niet goed in beeld hebben hoeveel asielcrises kosten. Evenmin zou Van der Burg zicht hebben op wanneer de huidige opvangcrisis ten einde is.