De Britse regisseur Sam Mendes wil niet één speelfilm maken over The Beatles, maar vier. Voor ieder bandlid gaat hij een aparte film maken met het verhaal verteld vanuit diens perspectief. Dat kondigde filmmaatschappij Sony dinsdag aan. Mendes: „Ik heb de eer om het verhaal te vertellen van de grootste rockband aller tijden.” Tom Rothman, topman van Sony’s filmpoot reageerde met: „Yeah! Yeah! Yeah!”
De film moet in 2027 verschijnen bij Sony en Mendes’ eigen productiebedrijf. Wie erin spelen is nog onbekend. De nog levende Beatles, bassist Paul McCartney en drummer Ringo Starr, verlenen hun medewerking aan de films. Ook de weduwes van de overleden gitaristen John Lennon en George Harrison zijn aan boord. Het is de eerste keer dat de Beatles toestemming verlenen aan een dramatisering van hun levens.
Biografische muziekfilms
Het is nog onduidelijk of de vier films tegelijk, of op rij verschijnen. Volgens Sony zullen ze in een „innovatieve verschijningscadens” uitkomen. Vakblad Variety schrijft dat Sony een financieel risico neemt door vier films over The Beatles in één jaar uit te brengen. Maar het vakblad wijst ook op het onverwachte succes van biografische muziekfilms de laatste jaren, over bijvoorbeeld Queen, Elton John, Elvis en onlangs Bob Marley. Om maar niet te spreken van het enorme succes van Taylor Swifts concertregistratie The Eras Tour. In voorbereiding zijn nog speelfilms over Michael Jackson, Amy Winehouse en de Bee Gees.
Sam Mendes (1965) debuteerde in 2000 met American Beauty, bekroond met vijf Oscars. Later regisseerde hij een suburb-huwelijksfilm, Revolutionary Road en maakte hij de bijzondere oorlogsfilms 1917 en Jarhead. De meest succesrijke James Bond-films aller tijden, Skyfall en Spectre zijn ook van hem. Zijn band met muziek blijkt uit verschillende musicalregies.
The Beatles (1960-1970) is nog altijd de succesvolste en hoogst geprezen Britse rockgroep, dankzij tientallen beroemde songs als ‘Here Comes The Sun’, ‘Come Together’, ‘Yesterday’, ‘Let it Be’, ‘Hey Jude’. De band is al een halve eeuw uit elkaar, maar om de haverklap verschijnen er nog werken van en over de band. Zo maakte McCartney vorig jaar een nieuw Beatles-nummer, ‘Now and Then’, met opgepoetste bijdragen van de overleden leden.
Meters film
Over de band zijn ook heel wat meters film verschenen, maar nog niet zo vaak fictieve. ‘Slechts’ een stuk of achttien. Backbeat (1994) verbeeldt de tijd dat de band in Hamburgse nachtclubs speelde vóór ze beroemd werden. Nowhere Boy (2009) gaat over de jeugd van Lennon. Over hem werden zo’n zes dramafilms gemaakt; zijn leven was dan ook het meest dramatische van de vier, mede omdat hij in 1980 werd vermoord. Yesterday (2019) verbeeldt een wereld waarin The Beatles niet hebben bestaan, maar waarin één muzikant goede sier maakt met hun werken.
Tijdens hun bestaan verschenen The Beatles overigens in drie eigen komedies, A Hard Day’s Night, Help! en The Magical Mystery Tour. Ze zijn ook onderwerp van de surrealistische tekenfilm The Yellow Submarine maar daar waren ze niet zelf bij betrokken.
Kort zijn de films over de band vaak niet. Nu komt er dus zelfs een vierluik aan. Eerder had je bijvoorbeeld de documentaires Anthology (11 uur), Get Back (8 uur) en George Harrison: Living in the Material World (3 uur).
Om iets over de band te kunnen maken kun je bijna niet om de toestemming heen van McCartney, wat als nadeel heeft dat hij zorgvuldig zijn versie van de werkelijkheid bewaakt. Zo gezien zal ook het nieuwe vierluik waarschijnlijk geen verrassingen bieden. Maar volgens producent Pippa Harris heeft Mendes volledige vrijheid gekregen om de verhalen naar zijn hand te zetten.