Regisseur Roman Polanski treft schikking in verkrachtingszaak tienermeisje

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski zal niet worden berecht voor verkrachting van een minderjarig meisje in 1973, omdat hij een schikking heeft getroffen met zijn vermeende slachtoffer. Dat meldt zijn advocaat Alexander Rufus-Isaacs aan persbureau AFP. „De affaire uit 1973 is afgelopen zomer tot tevredenheid van beide partijen geschikt en het proces is formeel beëindigd”.

De inmiddels 91-jarige Polanski ontvluchtte tientallen jaren geleden de Verenigde Staten nadat hij had toegegeven een 13-jarig meisje te hebben verkracht en daarvoor was veroordeeld. De aanklacht waar hij nu een schikking voor heeft getroffen gaat om een ander minderjarig meisje en werd vorig jaar ingediend. De zaak had in augustus 2025 voor de rechter moeten komen.


Lees ook

Filmwereld worstelt met Polanski’s ‘J’Accuse’

Georges Picquart (Jean Dujardin, links) neemt het in ‘J’accuse’ op voor de onschuldig aangeklaagde Alfred Dreyfus (Louis Garrel).

In de aanklacht beweerde de vrouw dat Polanski haar op 16-jarige leeftijd dronken had gevoerd met tequila in een restaurant en haar vervolgens meenam naar zijn huis. Daar zou hij zich niets hebben aangetrokken van haar expliciete weigering om seks te hebben en haar hebben verkracht.

De vrouw werd bijgestaan door advocaat Gloria Allred, die een belangrijke rol speelt in de #MeToo-beweging en ook slachtoffers van Harvey Weinstein, Jeffrey Epstein en Bill Cosby heeft bijgestaan.

Voortvluchtig

Het was vrijwel uitgesloten dat Polanski zich in augustus volgend jaar bij de rechtbank in Los Angeles zou hebben gemeld. De Verenigde Staten beschouwen hem sinds 1978 als voortvluchtig toen hij na zijn veroordeling voor de verkrachting van een 13-jarig meisje het land wist te ontvluchten. Hij woont sindsdien in Europa en zou als hij voet op Amerikaanse bodem zou zetten onmiddellijk worden gearresteerd.

De onder meer van de films Rosemary’s Baby, The Pianist en J’accuse bekende regisseur is al jaren het middelpunt van misbruikschandalen. Verschillende vrouwen hebben hem beschuldigd van aanranding, verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik, maar zelf ontkent hij alle beschuldigingen.