Regeerprogramma gepubliceerd – kabinet-Schoof wil werken met ‘bevlogen pragmatisme’

Vanmiddag om 16.00 houdt premier Dick Schoof een persconferentie om het regeerprogramma te presenteren. Daarin moet het hoofdlijnenakkoord, dat de coalitie in mei presenteerde, verder worden uitgewerkt.

Asiel en migratie, zorg, infrastructuur, energie, onderwijs, buitenlands beleid, criminaliteit; welke plannen hebben regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB gesmeed, en hoe worden die gerealiseerd?

Bovendien wordt er traditiegetrouw rekening gehouden met het uitlekken van enkele begrotingen uit de Miljoenennota. Waar gaat dit kabinet de komende jaren geld aan uitgeven, en waar gaat het geld op bezuinigen?

Complexe dossiers

Vooral de zeer complexe dossiers worden nauwlettend in de gaten gehouden. Zo wordt duidelijk met welke maatregelen het Kabinet-Schoof  „het strengste asielbeleid” ooit wil vormgeven, wat er wordt gedaan aan de woningnood en het terugbrengen van de stikstofuitstoot.

Afgelopen weken werd al duidelijk dat de prille coalitie worstelt met
het uitwerken van deze plannen. Hoogoplopende emoties, nachtelijke
vergaderingen, onvrede binnen fracties, zoals tijdens de lange onderhandelingen over de asielparagraaf van het regeerakkoord.

Donderdag werd duidelijk dat ook de BBB niet ontkomt aan pijnlijke landbouwmaatregelen. Minister Femke Wiersma is tóch van plan grotendeels de mestplannen van haar voorganger Piet Adema (CU) door te zetten, waardoor de veestapel op termijn zal krimpen. BBB-leider Caroline van der Plas zei gisteren te balen van de plannen.

Ook NSC moest deze week een flinke klap verwerken: Pieter Omtzigt maakte woensdag bekend  „om gezondheidsredenen” een stap terug te doen als fractievoorzitter. Vicefractievoorzitter en Kamerlid Nicolien van Vroonhoven neemt tijdelijk zijn plaats in. NRC onthulde eerder dat sommige stromingen binnen NSC allesbehalve blij zijn met de manier waarop de partij zich in en buiten de coalitie profileert. Omtzigt wordt door sommigen gezien als onderdeel van het probleem en sommige NSC-leden zouden pleitten voor het ‘ontpieteren’ van hun partij.

Meer weten over de grote monsters waarvoor het nieuwe kabinet te staan komt, zoals trage groei en hardnekkige inflatie? Beluister dan de eerste aflevering van onze gloednieuwe podcast, Zo simpel is het niet.