‘Redder’ van Vitesse Guus Franke: multimiljonair en grote onbekende

Wie dinsdag de website van de Arnhemse voetbalclub Vitesse opende, kreeg twee tegenstrijdige boodschappen te zien. Naast de mededeling dat voetbalbond KNVB maandagavond vanwege aanhoudende financiële problemen de proflicentie heeft ingetrokken, stond er nog altijd de uitnodiging toch vooral een seizoenskaart te bestellen.

De reden dat de gevallen club uit 1892 – na Sparta de oudste club in het Nederlandse profvoetbal – nog hoop koestert, heet Guus Franke. De 48-jarige ondernemer, geboren in het Gelderse Ewijk, heeft zich opgeworpen als redder van Vitesse.


Lees ook

Hoe Vitesse slachtoffer werd van mannen die een plek in de voetbalhemel beloofden

Merab Jordania maakt in 2010 bekend dat hij de nieuwe eigenaar wordt van Vitesse

Franke heeft, volgens onder meer De Gelderlander, een deal gesloten met de grootste schuldeiser van de club, de Amerikaan Coley Parry. Franke zou de volledige schuld van Vitesse aan de Amerikaan – ruim 14 miljoen euro – voor zijn rekening nemen, in ruil voor het eigenaarschap van de Arnhemse club, die afgelopen seizoen uit de Eredivisie degradeerde. Hij zou ook bereid zijn enkele miljoenen euro’s over te maken zodat Vitesse komend seizoen over een sluitende begroting beschikt. Voor de KNVB is dat een voorwaarde om het intrekken van de proflicentie te heroverwegen.

De Vitesse-directie toonde zich gematigd positief dat een hoger beroep tegen het afnemen van de licentie de komende weken zal slagen: „Met Guus Franke hebben we een fantastische Gelderse ondernemer gevonden, met sympathie voor de club, die het verleden voor ons wil oplossen”, verklaarde interim-directeur Edwin Reijntjes op de clubsite.

Warren Buffett als jeugdheld

De typering ‘Gelderse ondernemer’ moet wel met een korreltje zout worden genomen , want Franke woont en werkt al jaren voornamelijk in Zwitserland. Axiom Partners, de investeringsmaatschappij die hij eind 2018 oprichtte, is gevestigd in Zürich. Tot een paar dagen geleden was de multimiljonair voor de buitenwereld een grote onbekende. Hij gaf in Nederland nog nooit een interview, over de precieze omvang van zijn vermogen is niets bekend.

Franke droomde als kind al van het ondernemerschap, zo vertrouwde hij FinTech Magazine twee jaar geleden toe. De Amerikaanse investeerder Warren Buffett, een van de rijkste mensen op aarde, was zijn jeugdheld – ook omdat hij net als Franke dyslectisch is. Franke doorliep de mavo én havo aan het Lindenholt College in Nijmegen. Een opvallend goede leerling was hij niet; alleen voor de lessen economie maakte hij altijd zijn huiswerk, zo wist De Gelderlander te achterhalen.

Als twintiger specialiseerde Franke zich in het adviseren bij bedrijfsovernames. Eind 2018 richtte hij zijn eigen investeringsfonds Axiom Partners op. Volgens de Zwitserse Kamer van Koophandel zijn de meeste aandelen nog altijd in zijn bezit. Axiom nam de afgelopen jaren elf bedrijven over, met name aanbieders van personeelsdiensten en enkele fintech-startups. Axiom hoeft naar eigen zeggen, anders dan veel andere private-equityfondsen, overgenomen bedrijven niet per se binnen een jaar of vijf weer door te verkopen.

Naar verluidt zijn de bedrijven in de portefeuille van Axiom samen meer dan 1 miljard euro waard, maar concrete financiële cijfers zijn in het Zwitserse handelsregister niet te vinden. Axiom belegt niet alleen eigen geld, maar ook dat van ruim honderd andere investeerders, waaronder pensioenfondsen en rijke individuen. Onder de Nederlandse tak vielen eind 2022 deelnemingen in bedrijven ter waarde van ruim 82 miljoen euro, al had Axiom het merendeel van het geld voor die overnames zoals gebruikelijk geleend – het eigen vermogen bedroeg ongeveer 170.000 euro.

Donateur van FVD

Hoe groot het privé-vermogen van de beoogde redder van Vitesse precies is, blijft dus onduidelijk. Op Instagram toont hij zijn liefde voor mooie huizen, auto’s en de Formule 1 – een van de bedrijven in zijn portefeuille, Circle8, sponsort sinds kort het Formule 1-team van Aston Martin. Overigens verandert niet alles wat Franke aanraakt in goud: een pand aan het Amsterdamse Vondelpark dat hij eind 2021 voor 2,65 miljoen euro kocht, verkocht hij afgelopen jaar voor iets minder dan 2 miljoen.

Behalve in voetbal en Formule 1 is Franke ook geïnteresseerd in politiek. Hij behoorde in 2021 en 2022 tot de grootste donateurs van Forum voor Democratie (FVD), beide jaren stortte hij 50.000 euro in de partijkas. De laatst bekende donatie dateert volgens het financieel jaarverslag van FVD uit februari 2022.

Het belangrijkste advies dat Franke kreeg: los nooit andermans problemen op, maar focus op die van jezelf

Het belangrijkste advies dat hij ooit kreeg, aldus Franke tegen FinTech Magazine: los nooit andermans problemen op, maar focus op die van jezelf. Bij Vitesse komt hij nu wel degelijk problemen oplossen die anderen veroorzaakt hebben. Althans, als de KNVB hem die kans geeft. Of Franke dan echt een ander soort eigenaar zal zijn dan de ondernemers die de Arnhemse club de afgelopen decennia aan de rand van de afgrond brachten, zal moeten blijken.