Rechter zet streep door boetes voor elf tabaksfabrikanten, reclameverbod niet geschonden

Elf tabaksfabrikanten- en groothandelaren hoeven een groot aantal boetes toch niet te betalen. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dinsdag besloten. De boetes waren opgelegd omdat de bedrijven deals hadden gesloten met verkooppunten van tabak, zoals supermarkten, over bijvoorbeeld inkoopkortingen of over een betere plek in het schap. De boetes beginnen bij 45.000 euro en kunnen bij herhaaldelijke overtreding oplopen tot 450.000 euro.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde de boetes in 2019 op omdat de fabrikanten met deze afspraken het verbod op reclame voor tabaksproducten zouden hebben geschonden. Maar de rechter oordeelt nu dat het reclameverbod daarmee „te ruim” is geïnterpreteerd. Volgens het College gaan de afspraken tussen de verkooppunten en de fabrikanten niet over „communicatie naar de consument” toe met als doel tabaksgebruik te promoten, terwijl dat is waar het reclameverbod betrekking op heeft.

Een woordvoerder van het College laat weten dat het om boetes gaat voor onder andere de bedrijven Philip Morris, British American Tobacco en Van Nelle. Het College is de eindrechter in dit soort zaken, wat betekent dat er geen hoger beroep meer kan worden ingediend.