Rechtbank oordeelt: museumcollectie van vroegere Afrika Museum is wel van de paters

De collectie van het Wereldmuseum Berg en Dal, voorheen het Afrika Museum, is eigendom van de paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Dat oordeelt de rechtbank in Arnhem woensdag. Het oordeel maakt een einde aan een langdurig geschil over het eigenaarschap van de museumcollectie. De collectie was in bruikleen bij het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) en moet nu aan de paters worden geretourneerd, luidt het oordeel van de rechtbank.

Een vechtscheiding is er niets bij: al jaren ligt de NMVW overhoop met de paters over het beheer van het inmiddels gesloten Afrika Museum, en de verdeling van de museumcollectie. De paters, die eigenaar zijn van het museumgebouw en -terrein in Berg en Dal, beweerden dat de gehele collectie in bruikleen was, terwijl het NMVW stelde dat een deel aan hen toebehoorde.


Lees ook

Rechter: Afrika Museum bij Nijmegen mag eind november sluiten voor publiek

Het Wereldmuseum Berg en Dal  in Berg en Dal, voorheen het Afrika Museum.

Toen de paters het museum oprichtten in 1954, lag zowel het beheer als de collectie in handen van de Congregatie. Dit veranderde toen in 2014 het toenmalige Afrika Museum fuseerde met andere musea. Het gebouw en de grond werden aan de NMVW verhuurd door de paters, net als de spullen die de paters kregen of meenamen uit Afrikaanse landen. De collectie werd later verder uitgebreid met Afrikaanse hedendaagse kunst.

Het museum sloot uiteindelijk in november 2023, na het besluit van de paters om het vastgoed te verkopen en na een conflict over de richting die de museumdirectie in was geslagen. Al snel ontstond er onenigheid over de boedel, waarbij de vraag rees welk deel van de collectie van de NMVW was en welk deel van de paters. Het huidige oordeel stelt de paters in het gelijk in hun claim dat de gehele collectie in bruikleen was.


Lees ook

Cultuurclash in het Museum voor Wereldculturen: het Afrika Museum ging aan onbegrip ten onder

De nagebouwde paalwoningen van Ganvié (Benin) in het Afrika Museum in Berg en Dal.