Reacties op overlijden paus: ‘Een man die altijd aan de zijde van de meest kwetsbaren stond’

Binnen en buiten Nederland hebben politici maandag bedroefd gereageerd op het overlijden van Paus Franciscus, die op Tweede Paasdag op 88-jarige leeftijd stierf. Veel van hen staan stil bij zijn aandacht voor de meest kwetsbaren in de wereld.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemt paus Franciscus op Instagram „een groot man en grote pastoor”. De nalatenschap van de paus zal volgens Meloni niet verloren gaan. „Ik heb het voorrecht gehad om te genieten van zijn vriendschap, zijn raad en zijn lessen, die nooit verkeerd waren, zelfs niet in tijden van beproeving en lijden.”

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemt de paus een inspiratiebron voor miljoenen mensen. „Mijn gedachten zijn bij iedereen die dit grote verlies voelt. Mogen zij troost vinden in de gedachte dat de nalatenschap van paus Franciscus ons allen zal blijven leiden naar een rechtvaardiger, vreedzamer en meelevender wereld”, schrijft ze op X.

JD Vance, de Amerikaanse vicepresident die de paus zondag nog ontmoette, zegt mee te leven met „de miljoenen christenen in de wereld die van hem hielden”. „Ik was blij hem gisteren te zien, hoewel hij duidelijk erg ziek was”, schrijft Vance op hetzelfde medium.


Lees ook

Franciscus, de eerste moderne niet-Europese paus, was sociaal progressief maar op andere vlakken net zo oerconservatief als zijn voorgangers

Paus Franciscus, hier op een foto uit 2018,  was de eerste niet-Europese paus.

Tijdens een bezoek aan het eiland Mayotte omschrijft de Franse president Emmanuel Macron de paus als een man die „altijd aan de zijde van de meest kwetsbaren stond”. „In deze tijden van oorlog en wreedheid dacht hij altijd aan de ander.”

De aanstaande Duitse bondskanselier Friedrich Merz schrijft op X dat het overlijden van de paus hem „groot verdriet” doet. Franciscus – de eerste paus uit Latijns Amerika, zo benadrukt Merz, zal volgens de CDU-leider herinnerd worden „vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de zwaksten in de samenleving, voor rechtvaardigheid en verzoening”.

De Spaanse premier Pedro Sánchez prijst de paus voor zijn „toewijding aan vrede, sociale rechtvaardigheid en de meest kwetsbaren”. Isaac Herzog, de president van Israël, noemt Franciscus op een „man van diep geloof en grenzeloze compassie”. „Ik betuig mijn diepste medeleven aan de christelijke wereld en in het bijzonder aan de christelijke gemeenschappen in Israël – het Heilige Land – met het verlies van hun grote geestelijke vader, Zijne Heiligheid Paus Franciscus”, schrijft Herzog.

Een heel bijzonder moment

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen maandag in een verklaring „diep getroffen” te zijn door het overlijden van paus Franciscus, schrijft persbureau ANP. „Met warmte herinneren wij ons de persoonlijke ontmoetingen met hem, onder andere tijdens ons staatsbezoek aan de Heilige Stoel in 2017. Paus Franciscus straalde in alles barmhartigheid uit.”

Ook Nederlandse politici hebben maandagochtend meteen gereageerd op het overlijden van de paus. Premier Dick Schoof heeft „diep respect” voor paus Franciscus, zo schrijft hij in een bericht op X. „Met zijn diep doorleefde soberheid, dienstbaarheid en medemenselijkheid was paus Franciscus een voorbeeld voor zeer velen, ook voor niet-katholieken.” Secretaris-generaal van de NAVO en oud-premier Mark Rutte schrijft op hetzelfde medium dat hij rouwt om het overlijden van de paus. „Zijn toewijding aan vrede en compassie was een inspiratie voor miljoenen.”

David van Weel, minister van Justitie (VVD) ontmoette de paus een dag voor zijn overlijden nog in Rome. „Een heel bijzonder moment”, schrijft van Weel op X. „Mijn gedachten zijn bij allen die geraakt zijn door zijn overlijden.” Zijn partijgenoot Dilan Yeşilgöz schrijft dat de wereld „een geestelijk leider verliest die voor velen van betekenis was”.


Lees ook

Paus Franciscus gaf zelf duidelijke aanwijzingen voor zijn uitvaart. En wat gebeurt er daarna?

Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad op zondag 23 februari, toen paus Franciscus een mis voor het jubileum van de Diakens had moeten leiden. Hij lag toen in kritieke toestand in het ziekenhuis.  Foto Alessandra Tarantino

„In zijn lange leven heeft hij het opgenomen voor de armsten en meest kwetsbaren”, schrijft Frans Timmermans op X. Volgens de GroenLinks-PvdA-leider probeerde de paus „de kerk van de oerconservatieve lijn te krijgen, soms met succes”. Timmermans noemt Franciscus „warm, begripvol en invoelend. Een mensenmens. Rust zacht.”

In een bericht op hetzelfde medium zegt CDA-leider Henri Bontenbal „verdrietig” te zijn over de dood van de paus. „Deze paus gaf de Katholieke Kerk een menselijk gezicht.” Bontenbal schrijft ook terug te denken aan de brief (getiteld Laudato Si) die Franciscus in 2015 schreef over de wereldwijde klimaatproblematiek. Die brief „heeft velen, ook mij, zeer geïnspireerd om op te komen voor de schepping en de armen.”

PVV-leider Geert Wilders schrijft dat de katholieke kerk „haar geliefde en alom gerespecteerde leider” verliest. Caroline van der Plas, leider van de BBB, schrijft op X geschrokken te zijn van het overlijden van de paus, die zondag nog bij de paasmis in Rome aanwezig was. „Een bijzondere man die geliefd was bij velen en een paus die de katholieke kerk fundamenteel veranderde. Rust in vrede.”

‘Geen oordeel over lhbti’

COC Nederland, een belangenorganisatie voor lhbti+ personen, heeft maandag ook gereageerd op het overlijden van Paus Franciscus. Tegen ANP zegt een woordvoerder van het COC dat de paus homoseksualiteit en transgender personen minder veroordeelde dan zijn voorgangers. „Hij sprak geen oordeel uit over lhbti+, hij stond de zegen voor paren van gelijk geslacht toe, net als de doop voor transgender mensen. Dat is door veel mensen in de regenbooggemeenschap zeer gewaardeerd.”

Toch betekende die verandering ten opzichte van zijn voorgangers niet dat de lhbti+-gemeenschap zich „onvoorwaardelijk welkom” voelde in de Rooms-Katholieke Kerk, zegt de woordvoerder. „We hopen dat de door Franciscus ingeslagen weg door zijn opvolger wordt voortgezet, zodat uiteindelijk alle lhbti+ mensen die dat willen, zich thuis kunnen voelen in de Rooms-Katholieke Kerk.”

Dit bericht wordt uitgebreid.