Ratan Tata, voormalig topman van staalconcern Tata, overleden

Het verrast nauwelijks meer: congestie op het stroomnet. Netbeheerder Liander maakte vanochtend bekend dat ook in Leiden de maat nu vol is: drie elektriciteitsstations in de stad hebben de maximale capaciteit bereikt voor levering van elektriciteit. Bedrijven die zich willen vestigen in het gebied dat deze elektriciteitsstations van stroom voorzien, kunnen daardoor niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen, waarschuwt Liander.

„Het gaat daarbij om een groot deel van Leiden en omliggende gemeenten. De beperking geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden”, aldus Liander tegen persbureau ANP. Liander is de netbeheerder in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland.

De toegenomen vraag naar energie leidt tot verstoppingen op het stroomnet. Burgers en bedrijven steeds meer elektriciteit, bijvoorbeeld omdat ze van het aardgas af moeten of elektrisch gaan rijden. Daarbij komt dat er ook steeds meer lokaal energie wordt opgewekt (zonnepanelen!) die ook via het net getransporteerd moet worden. Gevolg: op veel plaatsen is het stroomnet overvol. Beheerders als Liander kunnen het net niet zo snel uitbreiden als de vraag groeit.

Volgens de netbeheerder heeft het volle elektriciteitsnet in Holland-Rijnland geen gevolgen voor consumenten en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. Grootverbruikers als ondernemingen, scholen, supermarkten en sporthallen moeten wel rekening houden met langere wachttijden voor een nieuwe of zwaardere aansluiting. Voor woningbouwprojecten die al bij Liander bekend zijn, is wel capaciteit beschikbaar.