Rapport: organisaties NOS ‘op aantal punten uit balans’

De interne organisatie van de NOS heeft meer structuur, leiderschap en aandacht voor werknemers nodig. Dat concludeert het adviesbureau CuLTR Diagnose in zijn dinsdag verschenen onderzoek naar de werkcultuur bij de NOS. Aanleiding voor het onderzoek was een verhaal in de Volkskrant in maart waaruit bleek dat er op de redactie van NOS Studio Sport de afgelopen decennia sprake was van een machocultuur met seksisme, pesterijen en intimidatie. Dit verhaal leidde tot het vertrek van NOS-boegbeeld Tom Egbers, die in opspraak was geraakt vanwege grensoverschrijdend gedrag.

In reactie hierop gaf de NOS-directie aan CuLTR Diagnose de opdracht om onderzoek te doen naar de werkcultuur bij de hele NOS, met als doel om zicht te krijgen op de onderliggende oorzaken van de onveiligheid. Het bureau sprak met 243 medewerkers in groepsverband, nam daarnaast ook diverse verdiepende interviews af, en hield een online enquête waar ongeveer tweederde van de medewerkers aan heeft deelgenomen. Op basis daarvan concludeert CuLTR Diagnose dat de „organisatie van de NOS op een aantal punten uit balans is”.

Onduidelijkheid over rolverdeling

De NOS is als nieuwsorganisatie sterk gericht op de korte termijn en het maken van uitzendingen. Daarbij krijgen werknemers veel vrijheid. Dit is weliswaar goed voor de creativiteit, maar het gaat ten koste van de aandacht voor de ontwikkeling van werknemers. En binnen de organisatie zorgt die vrijheid regelmatig voor onduidelijkheid over de rolverdeling en besluitvorming en een informele invulling van het personeelsbeleid. Medewerkers geven aan dat ze daar last van hebben.

Aan veiligheid en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer maakt het rapport minder woorden vuil. De onderzoekers hebben werknemers wel gevraagd naar hun gevoel van veiligheid. Het grootste deel zegt zich veilig te voelen op het werk. Ook hebben ze weinig aan te merken op de wijze waarop collega’s met elkaar omgaan en communiceren. „Desondanks worden ook ongewenst gedrag en ongewenste vormen van communicatie ervaren”, schrijven de onderzoekers. Maar daar laten ze het bij. Het blijft onduidelijk hoe ernstig dit ongewenste gedrag is en hoe vaak dit voorkomt.

De passage over de werkcultuur bij Studio Sport, dat de aanleiding vormde voor het rapport, is al even summier. „Sinds de signalen van onveiligheid bij NOS Sport is er al verandering ingezet”, staat er. „Dit cultuuronderzoek geeft NOS Sport gerichte informatie om de verandering nader vorm te geven.” De details en de vervolgstappen zullen alleen intern besproken worden.

NOS-directeur Gerard Timmer zegt in een reactie: „Wij voelen de urgentie om hiermee aan de slag te gaan. De NOS moet voor iedereen een fijne en veilige werkplek zijn, elke dag. De resultaten van dit onderzoek geven ons goed inzicht in wat de mensen en de organisatie in de weg zit.”