Rapport: documentaire met zoon Hamas-minister in hoofdrol ‘in strijd met richtlijnen’ BBC

Het vertonen van de documentaire How to Survive a Warzone, over de oorlog in Gaza, is in strijd met de BBC-richtlijnen. De Britse zender is „onvoldoende proactief” geweest met redactionele controles. Dat blijkt uit een intern onderzoek, uitgevoerd door de BBC. De hoofdpersoon uit de documentaire, de dertienjarige Abdullah, bleek de zoon te zijn van de plaatsvervangend minister van Landbouw in de Hamas-regering in Gaza.

De documentaire laat het leven van Gazanen zien, die te maken krijgen met de hevige bombardementen van Israël en zeer beperkt beschikbare zorg. De documentaire kwam al gauw onder een vergrootglas te liggen nadat deze werd uitgezonden op iPlayer, het eigen streamingplatform van de Britse zender. Een dag na de publicatie onthulde de onafhankelijke onderzoeksjournalist David Collier dat Abdullah de zoon is van Hamas-minister Ayman al-Yazouri.

Felle kritiek

Honderden kijkers, onder wie Joodse journalisten en mediaorganisaties, riepen de BBC vervolgens op om de documentaire te verwijderen uit het iPlayer. In eerste instantie bleef de documentaire staan, maar met een tekst waarin werd vermeld aan wie Abdullah gerelateerd is. Na aanhoudende kritiek besloot de zender de documentaire toch van het streamingplatform te halen.

Op verzoek van een aantal BBC-prominenten kwam er een intern onderzoek, waarvan het rapport maandag verscheen. Hieruit blijkt dat de BBC „redactionele richtlijnen voor nauwkeurigheid” heeft geschonden door niet meteen te vermelden dat de vader van de hoofdpersoon gelieerd is aan Hamas.

Het onafhankelijke productiebedrijf achter de film, Hoyo Films, draagt volgens het rapport de grootste verantwoordelijkheid. Drie personen van het bedrijf zouden tijdens de productie hebben geweten van de positie van de vader.

‘Gebrek aan kritisch toezicht’

Binnen de BBC was niemand ervan op de hoogte. Het rapport verwijt de BBC daarom een „gebrek aan kritisch toezicht op onbeantwoorde of gedeeltelijk beantwoorde vragen”. De onderzoeker die het rapport opstelde, vond geen mogelijke beïnvloeding door een „derde partij” bij de totstandkoming van de documentaire.

In een reactie op het rapport zegt een woordvoerder van Hoyo Films dat het bedrijf ,,erg blij” is met de conclusies en maatregelen neemt om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen. Wel verdient de documentaire het volgens het productiebureau „om gehoord te worden”, aangezien het een belangrijk verslag is van de oorlog in Gaza.

Tegenover persbureau Reuters zegt BBC-directeur Tim Davie dat het rapport een „significante tekortkoming” blootlegt wat betreft de nauwkeurigheid van de documentaire. Hij zegt ,,gepaste maatregelen” te treffen om als zender verantwoordelijkheid te nemen. Of werknemers ontslagen worden, is nog onduidelijk.


Lees ook

Ruim 100 BBC-medewerkers beschuldigen omroep in open brief van ‘anti-Palestijns racisme’

Alle BBC-medewerkers die de brief ondertekenden, deden dat anoniem.


Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


Bouw omstreden Israëlisch kamp voor Palestijnen duurt zeker half jaar langer dan regering-Netanyahu hoopt

Een Palestijnse vrouw met een jerrycan water.