Randstad: ‘overstappen naar een sector met een toekomstperspectief is juist nu slim’

arbeidsmarkt Als het economisch slechter gaat, zijn mensen minder snel geneigd te wisselen van baan. Maar dat is nu juist slim om te doen, zegt HR-dienstverlener Randstad.

De kinderopvang is een van de sectoren met nijpende personeelstekorten.
De kinderopvang is een van de sectoren met nijpende personeelstekorten. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Irma van Ballegooijen (55) uit Hoofddorp kreeg telkens ‘nee’ te horen. Te oud, een te groot gat in het cv. Werkgevers vonden het te spannend om haar aan te nemen, denkt ze. De afgelopen 23 jaar woonde ze onder meer in Saoedi-Arabië en Dubai, waar ze als vrouw van een expat niet mocht werken. Na terugkomst vorige zomer solliciteerde Van Ballegooijen enkele maanden tevergeefs op functies als secretaresse of callcentermedewerker. „Maar bij de kinderopvang wilden ze me heel graag hebben.”

De kinderopvang is een van de sectoren met nijpende personeelstekorten. Ook in onder meer de zorg, de techniek, de bouw en het onderwijs zijn de tekorten problematisch.

Het aantal vacatures in deze sectoren loopt de laatste jaren verder op. HR-dienstverlener Randstad heeft momenteel drieduizend vacatures voor banen als pedagogisch medewerker, monteur, elektricien, operator en heftruckchauffeur.

Lees ook: Nederland loopt vast: personeelstekorten zijn een groot probleem. Wat nu?

Om deze tekorten op te vullen zijn onder meer grote verschuivingen op de arbeidsmarkt nodig. Tegelijkertijd is sprake van een lichte daling in het aantal mensen dat van baan wisselt. Vorig jaar wisselden volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) per kwartaal gemiddeld zo’n 363.000 werknemers van baan (4,7 procent van alle werknemers). Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen kwartaal 4,2 procent van alle werknemers van werkgever wisselde.

Het r-woord

Als het economisch minder goed gaat, zijn mensen doorgaans terughoudender in het wisselen van baan, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarkt bij uitkeringsinstantie UWV. De Nederlandse economie krimpt al een half jaar. Er is sprake van een milde recessie. „Het doet psychologisch wat met mensen om negatieve berichten te lezen over de economie. Zodra we het r-woord horen, worden we voorzichtig. Ook in de keuze om wellicht van baan te veranderen.”

Toch is dit volgens Randstad juist de ideale tijd om over te stappen op een baan in een sector met grote tekorten: „We weten al langer dat er banen zullen verdwijnen door afnemende vraag en automatisering. Dat kan opeens in een versnelling komen”, zegt algemeen directeur Werner Klaassen hierover. „Beroepen in bijvoorbeeld de logistiek, de techniek, de kinderopvang en het onderwijs zijn bestand tegen automatisering en worden alleen maar kansrijker.”

Uit onderzoek van Randstad blijkt dat 23,5 procent van de werknemers overweegt of heeft overwogen om over te stappen naar een van de krappe sectoren. Veel werknemers wagen de overstap uiteindelijk niet, omdat ze niet de juiste training of opleiding hebben.

In de praktijk komt het ook vaak voor dat werkgevers sollicitanten naar hun diploma’s vragen, zegt Witjes. „Soms zoeken werkgevers iemand voor een junior functie, en vragen vervolgens zelfs om minimaal vijf jaar werkervaring. Dat kan mensen afschrikken.” Maar, zegt Witjes, het contrast is groot: „Voor sommige banen leggen werkgevers een rode loper uit als iemand interesse toont.”

Bij Van Ballegooijen ging het ongeveer zo. „Ik werd met open armen ontvangen. ‘Je hebt zelf kinderen groot gebracht [vier, inmiddels allemaal het huis uit] en je vindt kinderen leuk. Je kunt wat ons betreft meteen aan de slag’, zei de werkgever.”

In april begon Van Ballegooijen met werken bij kinderopvancentrum Les Petits in Heemstede. Een maand later volgde ze een traject om haar ‘kinder-EHBO’ te halen. Gedurende een periode van zes weken werkte ze twee dagen bij de kinderopvang en volgde ze een ochtend in de week les. „Ik heb toen mijn eerste certificaat gehaald.” Lachend: „Nu weet ik bijvoorbeeld hoe ik kleine kindjes in veiligheid kan brengen bij brand.”

Deze vrijdag start Van Ballegooijen met haar mbo 3-opleiding tot pedagogisch medewerker. Een dag in de week volgt ze les. Twintig uur staat ze voor de groep peuters. Voorlopig nog boven op de bezetting. Als ze haar diploma heeft, mag zij ook als eindverantwoordelijke haar eigen groep begeleiden.

Werknemers hoeven zich volgens Witjes ondanks de milde recessie voorlopig geen zorgen te maken over hun baankansen. „Bij het UWV zien wij nog steeds dat mensen er bij baanverlies nauwelijks aan toe komen om een WW aan te vragen. Voordat ze daaraan kunnen beginnen, hebben ze vaak al een baan.”

En volgens Witjes kan het in een onzekere tijd inderdaad lonen om voor een baan te kiezen in een sector met meer baanzekerheid, zoals de zorg of het onderwijs met veel personeelstekorten. Maar, zegt hij: zo’n overstap is niet simpel. „Het werk moet bij je passen.”