In de zuidelijke Gazastrook levert het Israëlische leger de laatste dagen opnieuw een felle strijd met Hamas. Honderdduizenden burgers proberen intussen op een steeds kleinere oppervlakte tussen het oorlogsgeweld te overleven. Volgens Philippe Lazzarini, directeur van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, is door de aanhoudende oorlog een „hel op aarde” ontstaan. „De mensen zitten overal, wonen op straat, met gebrek aan alles”, zei hij tegenover het persbureau AFP.
Honderdduizenden zijn neergestreken in de toch al overvolle grensplaats Rafah, waar her en der uitgestrekte, geïmproviseerde tentenkampen zijn verrezen. Maar ook in Rafah is er lang niet voldoende voedsel en drinkwater voor iedereen. Het Wereldvoedselprogramma waarschuwde zondag al voor een hongersnood. Negen op de tien Gazanen heeft niet elke dag meer ten minste één maaltijd, aldus een woordvoerder.
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant toonde zich maandagavond tevreden met de vooruitgang die zijn troepen hadden geboekt. Hamas is volgens hem ver teruggedrongen en hij vertelde dat er vorige maand in totaal zo’n vijfhonderd leden van Hamas en Islamitische Jihad gevangen zijn genomen. „Israël zal alles doen om Hamas te vernietigen”, aldus Gallant, „maar het is niet onze bedoeling permanent in de Gazastrook te blijven.”
Veel van de humanitaire misère is te wijten aan de Israëlische weigering de grens met Egypte ruimhartiger open te stellen. Slechts een fractie van de benodigde hulp komt de grens over. De controles door Israëlische militairen vergen zoveel tijd dat een patiënt op transport naar Egypte stierf, tot verontwaardiging van de VN-gezondheidsorganisatie WHO.
Het konvooi met de patiënt werd opgehouden omdat Israëlische militairen een medewerker van de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, wilden ondervragen. De rest van het konvooi vertrok uiteindelijk zonder de medewerker. Pas uren later werd hij vrijgelaten, in uitgeklede staat. Hij zei door de Israëliërs te zijn geslagen, geblinddoekt en geboeid. „Zijn verhaal is huiveringwekkend en de vernederende en onmenselijke behandeling die hij kreeg te verduren is schokkend”, stelde de Richard Peeperkorn, de WHO-vertegenwoordiger voor Gaza, naderhand.
Vorige week voerden de Israëliërs ook al honderden gevangenen weg in ontklede staat, bleek uit foto’s en video’s op sociale media. Alleen hun ondergoed mochten ze aanhouden. Israël heeft niet duidelijk gemaakt waarom deze behandeling nodig was. Ook een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste opheldering over deze behandeling. Woordvoerder Matthew Miller noemde de beelden „zeer verontrustend”.
De Jemenitische Houthi’s, die uit solidariteit met de Palestijnen al eerder raketten richting Israël afvuurden, probeerden dinsdag een Noorse tanker te beschieten en te enteren in de Straat van Bab el-Mandeb. Een naburig Frans marineschip schoot te hulp. Het maakte twee raketten onschadelijk en voorkwam dat Houthi’s aan boord gingen van de tanker.
Niet alleen Gaza blijft het toneel van hevige gevechten, ook aan Israëls grens met Libanon blijft het onrustig. Hezbollah en Israël beschieten elkaar daar regelmatig. De burgemeester van een Libanees grensdorp kwam maandag om het leven door een Israëlische granaat.
Leeslijst