Radiospotje Gendertwijfel tóch niet ‘nodeloos kwetsend’ volgens Reclame Code Commissie

Transgender Hoewel het korte radiospotje van Gendertwijfel, een groep conservatieve opiniemakers en organisaties die fel campagne voerde tegen de versoepeling van de transgenderwet, slechts enkele dagen op de radio te horen was, maakte het veel los.
Het spotje was nodeloos kwetsend, wat in strijd is met de Reclamecode, oordeelde het RCC eerder dit jaar.
Het spotje was nodeloos kwetsend, wat in strijd is met de Reclamecode, oordeelde het RCC eerder dit jaar. Foto Sabine Joosten/ANP

Een radiospotje van het collectief Gendertwijfel uit februari, waarin Kamerleden worden opgeroepen „de Transgenderwet te stoppen” is niet „nodeloos kwetsend voor (jonge) transgenders”. Dat heeft het college van beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) dinsdag bepaald. Eerder oordeelde de RCC dat het spotje in strijd was met de Reclamecode. Gendertwijfel ging daarop in hoger beroep.

Hoewel het korte radiospotje van Gendertwijfel, een groep conservatieve opiniemakers en organisaties die fel campagne voert tegen de versoepeling van de transgenderwet, slechts enkele dagen op de radio te horen was, maakte het veel los. In het spotje is een vrouw met Brabants accent te horen die op verontwaardigde toon zegt: „Als moeder ben ik tegen de transgenderwet. Mijn dochter kan zich registeren als man. Onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar. Geslacht is toch geen keuze? Tweede Kamer stop de Transgenderwet.” In februari ontving de RCC veel klachten over het radiobericht.

Lees ook: Conservatief spotje over transgenders gaat volgens Reclame Code Commissie te ver

Aanvankelijk oordeelde de commissie dat de toon „spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend” zou zijn. Het spotje is daarmee „nodeloos kwetsend”, wat in strijd is met de Reclamecode, oordeelde het RCC. Gendertwijfel ging daarop in hoger beroep. „De uitspraak van de Reclame Code Commissie laat zien dat er in gevoelige maatschappelijke thema’s vrijwel geen ruimte is voor tegengeluid”, reageerde de organisatie in een persbericht.

Dinsdag oordeelde de RCC dat de toon waarop de boodschap van Gendertwijfel gebracht werd toch niet „nodeloos kwetsend” zou zijn. De uiting over een „politiek denkbeeld die bijdraagt aan het publieke debat daarover”, is volgens de RCC „aanvaardbaar om op een pakkende wijze een standpunt over een wetswijziging te verkondigen”. Dat geldt ook indien de wijze waarop dit gebeurt mensen kwetst, want „de vrijheid van meningsuiting geldt ook voor mededelingen die beledigend, schokkend of verontrustend zijn”. Wel adviseert de commissie om „niet meer op een dergelijke wijze” reclame te maken.