Radicaal-rechtse partijen Fidesz, ANO en FPÖ vormen nieuwe Europese alliantie

Drie Europese radicaal-rechtse partijen vormen een nieuwe politieke alliantie. Het gaat om de Hongaarse Fidesz-partij, de Tsjechische partij ANO en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ). De drie leiders van deze partijen, de Hongaar Viktor Orbán, de Tsjech Andrej Babis, en de Oostenrijker Herbert Kickl, maakten de oprichting van de alliantie zondag bekend in een hotel in Wenen.

Kickl zei dat „een nieuw tijdperk aanbreekt in de Europese politiek”. De alliantie, die ‘Patriotten voor Europa’ heet, „is bedoeld om met andere partijen krachten te bundelen op Europees niveau”. De drie leiders noemden het terugdringen van illegale immigratie een belangrijk speerpunt, net als het overhevelen van macht uit Brussel naar de lidstaten. Ze verwachten dat andere partijen zich de komende dagen bij de alliantie zullen aansluiten.

Fractie

Om ook een fractie te kunnen vormen in het Europees Parlement zijn partijen nodig uit ten minste een kwart van de 27 Europese lidstaten. Uiterst rechtse partijen groeiden bij de verkiezingen begin juni, maar zijn in het Europees Parlement verdeeld. Daar zijn nu twee radicaal-rechtse fracties: de ECR (met onder meer de Italiaanse Fratelli d’Italia) en ID (met de Nederlandse PVV, het Franse Rassemblement National en tot voorkort de FPÖ). Orbáns Fidesz-partij stapte in 2021 uit de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP). ANO maakte geen deel uit van een fractie.

Orbán schreef zaterdag in een opiniestuk dat zijn ogen zondag niet alleen op Wenen gericht zullen zijn, waar hij de nieuwe alliantie aankondigde, maar ook „op Parijs”. In Frankrijk worden zondag verkiezingen gehouden waarbij de Rassemblement National de grootste partij lijkt te worden. Maandag neemt Hongarije het voorzitterschap van de Europese Unie over.


Lees ook

Hongarije ‘heeft zichzelf uitverkocht aan Rusland’ – en maandag wordt het voorzitter van de EU

De Hongaarse premier Viktor Orbán en de Russische president Vladimir Poetin  tijdens een top in oktober 2023 in de Chinese hoofdstad Beijing.