Radicaal-rechtse FPÖ wint Oostenrijkse verkiezingen

De radicaal-rechtse partij FPÖ is met 29,3 procent de grootste geworden bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen, die zondag plaatsvonden. Dat blijkt uit de eerste exitpolls van de stembusgang, even na 17.00 uur. De regerende, conservatieve partij ÖVP werd met 25,3 procent tweede, gevolgd door de sociaaldemocratische SPÖ met 20 procent.

Omdat het exitpolls betreft, zal de uiteindelijke uitslag nog iets anders uitvallen – maar vanwege de ruime voorsprong kan de winst de door Herbert Kickl (55) geleide FPÖ niet meer ontgaan. Een andere exitpoll spreekt van een winst van 29,1 procent voor FPÖ en een tweede plek voor ÖVP met 26,2 procent. Van tevoren leek er sprake te zullen zijn van een nek-aan-nekrace, maar de voorsprong van FPÖ is uiteindelijk nog ruim uitgevallen. Het is de eerste keer dat de radicaal-rechtse partij de grootste is geworden.


Lees ook

Herbert Kickl, de leider van het radicaal-rechtse FPÖ, perfectioneerde het populisme

Herbert Kickl (midden), leider van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) op een verkiezingsbijeenkomst in Graz, Oostenrijk, op 7 september 2024.

De verkiezingscampagne werd gedomineerd door economische zorgen en door migratie. De FPÖ wil de grenzen van Oostenrijk vrijwel volledig sluiten en pleit voor opschorting van het recht op asiel met een noodwet. De ÖVP wil verregaande bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten, iets wat versterkt werd door de verijdelde aanslagen op een concert van popster Taylor Swift. Door de recente overstromingen in Midden-Europa, die ook Oostenrijk teisterden, werd het thema klimaat ook weer onderdeel van de politieke campagne.

Op dit moment wordt Oostenrijk geregeerd door een coalitie ÖVP en Groenen, die sinds 2019 aan de macht is. Gezien de verkiezingsuitslag krijgt die samenwerking waarschijnlijk geen gevolg. Zo’n voortzetting was hoe dan ook onwaarschijnlijk, aangezien kanselier Karl Nehammer (ÖVP) zijn Groenen-minister van Klimaat Leonore Gewessler eerder aanklaagde wegens ambtsmisbruik omdat zij, tegen de zin van Nehammer, in Brussel vóór een natuurherstelwet stemde.