Radicaal-linkse activist in Frankrijk opgepakt na spoorwegsabotage

Een radicaal-linkse activist is zondagavond opgepakt bij een spoorwegterrein in Frankrijk, meldt persbureau AFP. Het is onduidelijk wat de activist, die onder meer linkse geschriften bij zich droeg, precies van plan was. De arrestatie volgt op de grootschalige spoorwegsabotage in Frankrijk van afgelopen vrijdag.

Op het Franse spoorwegnetwerk brak vrijdagochtend een enorme verstoring uit doordat onbekenden op verschillende locaties langs het spoor brand stichtten. Het gevolg: chaos in de Franse stations, die toch al overvol waren vanwege de zomervakantie en de Olympische Spelen in Parijs. De openingsceremonie, waar honderdduizenden toeschouwers op afkwamen, stond slechts een paar uur later op het programma. Het hele weekend bleven de problemen op het Franse spoor aanhouden.


Lees ook

Meer vingers wijzen naar radicaal-links als daders sabotage-acties Frans spoor

Franse militairen patrouilleerden vrijdag bij het Gare du Nord in Parijs na de sabotage-acties donderdagnacht langs het hogesnelheidsnetwerk.

Meteen was duidelijk dat het om een gecoördineerde actie ging, maar wie de daders waren, bleef lang ongewis. De afgelopen dagen is het aannemelijker geworden dat radicaal-links achter de actie zit. Franse media ontvingen een volgens Le Parisien moeilijk te volgen e-mail, afkomstig van een mysterieuze afzender. Daarin worden de Spelen onder meer „een viering van nationalisme” genoemd, en staan antikapitalistische teksten.

De zondag opgepakte activist bleek in het bezit te zijn van sleutels van een pand van de technische dienst van de spoorwegmaatschappij SNCF. Ook had hij snijtangen bij zich. Radicaal-linkse groeperingen riepen de afgelopen maanden al op tegen de Spelen. Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zei afgelopen weekend in de werkwijze van „ultralinkse extremisten” terug te zien in de aanpak van de saboteurs.

De sabotageacties in Frankrijk zijn niet beperkt gebleven tot de spoorwegen. Maandag hebben glasvezelnetwerken van telecombedrijven op meerdere plaatsen in Frankrijk last van verstoringen door sabotage. Parijs is niet getroffen, schrijft AFP op basis van de politie. De actie zou zijn gericht tegen telecombedrijven als SFR en Bouygues Telecom. Onduidelijk is nog wie er achter de actie zitten.